mijn_moeder_moest_dood

Stel je het eens voor…
Je loopt over straat en draagt in je ene hand een grote schop om een gat in de grond te graven. In je andere hand heb je een plastic boodschappentas. In die tas zit een hoofd; of wat daar nog van over is. Het is het afgehakte hoofd van jouw lieve moeder…

Op 6 januari 1993 ontvlucht Muratka Zvrko met negen van haar tien kinderen vanwege het geweld van de Balkanoorlog, Montenegro. Haar oudste dochter, Mensura, verblijft op dat moment in Nederland. Terwijl haar man, Meho, zijn zieke vader niet alleen achter wil laten. Muratka en haar kinderen belanden uiteindelijk na een bizarre busreis in een vluchtelingenkamp in Turkije. Daar moet het gezin onder de meest primitieve omstandigheden zien te overleven.
Op 7 april 1995 wordt Muratka, een week voor haar veertigste verjaardag, op koelbloedige wijze vermoord. In de buurt van het vluchtelingenkamp slaat een huurmoordenaar haar met een rubberen hamer de hersens in. De moeder van tien kinderen moet wel dood. Zij draagt namelijk een groot geheim met zich mee. En dat geheim moet geheim blijven.
Mensura is er alles aan gelegen om het geheim van haar moeder te ontrafelen. Tijdens haar niet ongevaarlijke speurtocht naar de waarheid ontdekt zij onder meer dat er niet alleen miljoenen aan harde valuta in het spel zijn, maar ook dat haar moeder niet de enige is die was vermoord in opdracht van het geheimzinnige Leiderschap…

Heel moedig om een boek als dit te schrijven, niet alleen om het feit dat de moord op je lieve moeder op papier zetten een ontzettend moeilijke opgave moet zijn dan wel het ongeschreven feit dat Mensura door dit boek en haar onderzoek naar de werkelijke oorzaak en dader van de moord op haar moeder het letterlijk met gevaar voor eigen leven is.
Mensura is de oudste dochter van tien kinderen.
Op het moment dat de oorlog in Beijelo Polje uitbreekt vlucht moeder Muratka met haar overgebleven negen kinderen (Mensura woont al een paar jaar in Nederland) naar een vluchtelingenkamp in Turkije genaamd Gazi ozman pasa.
Muratka, de moeder van Mensura komt achter de gang van zaken in het kamp en de reden waarom de vluchtelingen weinig tot geen eten krijgen terwijl dat wel door UNICEF gebracht wordt, en waarom ‘de leiders’ wel in weelde leven. Helaas is deze wetenschap Muratka fataal geworden.
Mensura en haar oudste broer en zus laten het er niet bij zitten en willen de onderste steen boven krijgen over wat er echt is gebeurd met hun moedr en wie hier verantwoordelijk voor is, want ondanks alles staat onomstotelijk vast dat Muraktka Zvrko in koelebloede is vermoord om de geheimen van het kamp ook echt geheim te houden.

Uitgeverij: digi – driel biografie
Pagina’s: 211
ISBN: 9081604430
Prijs: € 17,00

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.