image

Heb je een probleem? Geen paniek! Mo en Tijger de tijgerteckel lossen het graag voor je op. Met de scherpe blik van Mo en de speurdersneus van Tijger vormen ze een supergoed team.

In dit boek staan vijf stoere verhalen om zelf te lezen: over een verdwenen kat, een groentedief, een schat op een eiland, een kampeervakantie met oma en een varken dat Chanel heet.

Groei mee met Mo en Tijger: van AVI-niveau E3 naar niveau E5!

Mo en zijn hond Tijger zijn speurders. Hun eerste klant is hun buurmeisje Pien, die haar poes Kuif al een aantal dagen kwijt is. Tijger probeert het spoor te vinden, maar stuurt iedereen in het begin naar de slager. Na een poosje geoefend te hebben leert hij speuren als een echte speurhond. Uiteindelijk weet Tijger haar op te sporen, en ze lopen daarbij tegen een leuke verrassing aan.
Vervolgens gaan Mo en Tijger een aantal dagen bij oma logeren. Daar gaan ze samen kamperen aan het meer en hebben ze veel plezier, totdat Tijger een meisjessandaal naar Mo brengt. Omdat Tijger er telkens vandoor gaat, besluiten ze hem te volgen, waarbij hij hen leidt naar twee verdwaalde meisjes.
Vervolgens speuren Mo en Tim in het verhaal De moestuin een groentedief op, gaan ze vervolgens op zoek naar de schat op een eiland en redden ze het varkentje Chanel van een gemene slager en zijn vrouw.

Mo en Tijger lossen het op is voor kinderen boven de 6 jaar die graag (sneller) willen leren lezen, maar ook leuk voor kleine kinderen om uit voorgelezen te worden. Het eerste verhaal is van niveau AVI E3 en bestaat uit eenvoudige, korte zinnetjes in een groot en duidelijk lettertype. Het volgende verhaal is van AVI M4 niveau en bevat een iets kleiner lettertype, meer dialogen en af en toe een langere zin. Op deze manier worden de zinnen elk verhaal steeds langer en ingewikkelder, terwijl het lettertype kleiner word. Toch merk je hier tijdens het lezen niets van, omdat de verhaaltjes allemaal op hun eigen manier spannend zijn. Je ziet veel dagelijkse handelingen terug in de verhalen en ook een aantal groter en kleine problemen waar kinderen zich mee kunnen identificeren.

De grote held in deze verhalen is natuurlijk de schattige hond Tijger, die telkens weer de dag weet te redden. Ik kan me voorstellen dat Mo en Tijger lossen het op voor kinderen die een hond als huisdier hebben, nog een grotere aantrekkingskracht heeft.
Vriendschap, spanning, mysterie en speuren zijn de kernwoorden die voor mij bij dit boek passen.

De illustraties zijn vrolijk, zonder teveel onnodige details. De emoties zijn voor kinderen duidelijk zichtbaar en het zijn duidelijk illustraties die gericht zijn op kinderen boven de zes jaar. We zien het stempelgebruik van Jaquet een aantal keer in de illustraties terug, wat een leuke bijdrage geeft aan de prentjes.

Over de auteur:
Elisabeth Mollema (1949) schreef al meer dan 70 kinderboeken en werd een aantal keer getipt door de Nederlandse Kinderjury. Ze schreef onder andere de spannende boeken voor 8+ over Siggy & de Vikingen: De vloek van Freya en De steen van Eileen.

Over de illustrator:
Gertie Jaquet (1958) illustreerde ruim 200 boeken, waarvan ze er een aantal zlf schreef. Het bekendst zijn de boeken over Haas, geschreven door Annemarie Bon. Gerties grote passie is stempels maken. Die gebruikt ze soms ook in haar illustraties.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048843145
Pagina’s: 173
Prijs: €14,99

[bol_product_links block_id=”bol_5ab2ae32d29b0_selected-products” products=”9200000088340679″ name=”Mo en Tijger lossen het op – Elisabeth Mollema & Gertie Jaquet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.