Waar zijn we mee bezig?
Het duurt niet lang meer en dan mag ik mijn eigen lul niet eens meer mannelijk noemen. Die is al langer met pensioen, dat weer wel, maar ik hou vooral de schijn hoog en blijf rond paraderen met een hij/zij/het in mijn onderbroek. Ik heb mijn vrouw verboden om dat nog in d’r mond te nemen. Dat woord. Wij uiten ons vanaf nu immers genderneutraal.

Een lul is mannelijk. Een kut is vrouwelijk.
Nooit anders geweest en zal altijd zo zijn. Ik doe mijn best en omschrijf die lichaamsdelen meestal wat netter. Met een penis en een vagina kun je voor de dag komen. Fijnbesnaarde geesten vinden in de hype van vandaag de dag toch dat een genderneutrale omschrijving nog beter op zijn plaats is. Het betreffende geslachtsdeel of zoiets. Zonder te zeggen waar het om gaat. Schei alsjeblief uit met dat gelul. Kutgedoe. Belachelijk.

De NS spreekt reizigers met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aan als ‘Dames en heren’ maar met het neutrale ‘Beste reizigers.’ Waar is de logica van die flauwekul? Ik begrijp niet dat bedrijven echt zwichten voor dit soort onzin. Als dames en heren daar problemen mee hebben gaan ze toch lekker iedere dag met de fiets van Utrecht naar Amsterdam. En terug.
Ik ga winkelen met mijn vrouw. Laat ik zeggen dat dat gezellig is. We lopen even binnen bij de HEMA. Mijn vrouw heeft een nieuwe beha nodig. Dan ga ik altijd mee om te zien of die wel mooi is. We worden doorverwezen naar de genderneutrale afdeling. De beha’s hangen pal naast de vleeswaren; logisch. In de supermarkt zie ik genderneutrale croissantjes. Laat maar. Nog even naar de friture. En jawel: genderneutrale frikandellen. De suggestie doet anders vermoeden.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf zijn taalpuristen druk bezig om het Wilhelmus te herschrijven. De term vaderland mag niet meer. Misschien moeten we dat net als in Duitsland gewoon Heimatland gaan noemen. Ons thuisland of zoiets. Van de tekst van het Wilhelmus blijft niks, helemaal niks meer over. Gaat alleen maar over mannen. Ook god schijnt een man te zijn.
Vaderdag en moederdag worden gewoon ouderdag. Logisch en duidelijk, vooral voor kinderen. Een varkensboer heet vanaf nu varkensmens. Het gaat heus niet alleen om woordgebruik. De idiotie kent geen grenzen meer. Het gaat vele malen verder dan alleen maar woorden. Ik moet effe dringend en leeg mijn blaas in een openbaar urinoir. Naast mij staat een uiterlijk vrouwelijk mens (m/v) discreet te proberen hetzelfde te doen. Hoop dat we gauw van dat gezeik af zijn.

Er is zelfs een hoogleraar genderlinguïstiek. Ik verzin het niet. Had ie maar een vak moeten leren. Ik lees dat in Duitsland een vrouw een rechtszaak heeft aangespannen. Een tegenbeweging met feministische grondslag. Zij wil in correspondentie met haar bank aangesproken worden met Kundin en niet met Kunde. Zij gaat door tot aan het Europese Hof van Justitie.
Ik wil morgen naar Heerhugowaard. Mag niet. Heerenveen dan maar. Wegens werkzaamheden gesloten. Arnhem, Heerlen: hermetisch afgesloten. Heb ik het niet eens over Waspik.

Kinderen worden niet meer opgevoed als jongen of meisje maar als kind.
Natuurlijk, ook meisjes kunnen in bomen klimmen en anderszins lekker stoer doen. Nooit anders geweest. Hele colonnes peda-, psycho- en andere go- en logen verdienen vandaag de dag de kost om wat bij elkaar te lullen over dit soort onzin. Kassa. Het slaat nergens op. We moeten met z’n allen woorden als hij, zijn, zij en haar maar gaan vermijden. Waarom hebben we taal nog?

Natuurlijk ligt het allemaal veel genuanceerder dan de ogenschijnlijke onzin die ik nu vertel. Geen meisje hoeft een roze jurkje, een jongen geen blauwe auto. Onderscheid tussen het sterke en zwakke geslacht is allang achterhaald. Ik weiger de nonsens en het geouwehoer eromheen te begrijpen.

Genderneutraal.
Ik snap het niet meer.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

2 reacties op Genderneutraal

 1. Ben het helemaal met je eens Rob.
  Moet niet gekker worden.

  Maar ieder nadeel heb z’n voordeel, want we zijn van le en la af in het Frans.
  Le en la worden l’
  En niet meer alleen als er een zelfstandig naamwoord voorafgaat dat met een klinker of een stille h begint.
  Als de NS dit nu overneemt zal het wel erg stil worden 🙂

  Hoor je de conducteur of conductrice al roepen…oh jee, daar ga ik al, dat mag niet meer. Misschien vervangen door conduc?

  Wens je een fijn weekend Rob!

  Lieve groetjes,

  Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.