Sarai heeft al heel wat nachtmerries gezien en dacht dat ze elke verschrikking inmiddels wel kende. Ze had het fout. Zij en Lazlo zijn niet langer wie ze waren – hij een god, zij een geest. Terwijl Minya hen gevangen houdt om wraak te kunnen nemen op Ween, worstelt Lazlo met een onmogelijk dilemma: redt hij de vrouw van wie hij houdt, of alle anderen? Sarai voelt zich machteloos, maar is ze dat ook? De muze van nachtmerries heeft nog niet ontdekt waar ze toe in staat is.
Een nieuwe vijand verwoest het laatste beetje hoop dat de inwoners van Ween nog hadden, en de mysteries van de mesarthim worden weer opgerakeld: waar komen de goden vandaan, en waarom? Wat is er gebeurd met de duizenden kinderen die in de citadel geboren werden? En terwijl vergeten deuren worden geopend en nieuwe werelden onthuld is de belangrijkste vraag van al: horen helden monsters af te slachten, of is het misschien mogelijk ze te redden?


De muze van nachtmerries is niet meer. Maar toen Sarai overleed versmolt haar geest niet in de wereld van de doden, maar werd ze gered door Minya, gered en beheerst. Minya heeft namelijk de gave om geesten aan zich te binden en te beheersen en ze gebruikt nu Sarai’s geest om Lazlo de dromer, en god, te beheersen. De bewoners van Ween zijn in paniek door het tot leven gekomen Serafijn en willen weg uit hun stad nu de citadel is verandert van een onschuldig leeg en dood ding in de huisvesting van godengebroed, ze dachten namelijk altijd dat de citadel leeg was. De Tizerkanen proberen de vlucht in veilige banen te leiden maar tijdens paniek is niks veilig, zeker een uittocht van een complete stad niet. Sarai worstelt sinds haar dood met de vraag wat en wie ze nu eigenlijk nog is, Muze van de nachtmerries is ze niet meer, maar is ze dan nu helemaal machteloos tegen al het geweld dat hun kant op komt? Thyon Nero doet samen met Calixte een bijzondere ontdekking die veel teweeg brengt en over veel dingen duidelijkheid kan verschaffen. Nu Lazlo zelf godengebroed is, een god zelfs, in plaats van een simpele junior bibliothecaris met interesse in Ween en al haar geheimen, staan ook vriendschappen op scherp. Verliezen, verbonden, verdriet en inzichten worden in dit verhaal allemaal bij elkaar geschraapt tot één wonderlijk verhaal.

Een wonderlijke wereld, Muze het vervolg op Zonderling, je leest dingen die je verstand te boven gaan maar die je zonder twijfel geloofd. De omslag heeft een prachtige rood/ oranje kleur met een zilveren adelaar op de cover, waarom word duidelijk in het verhaal. Ontzettend veel verdriet, pijn en onbegrip lees je in dit deel van Taylor en het raakt je diep waardoor dit verhaal een heel andere lading krijgt dan je in ‘Zonderling’ (Deel1) is gegeven. Best aangrijpend word het als je leest wat sommige personages doormaken en hebben moeten doormaken en voelen en wat hun reactie als antwoord op die razende gevoelens is. In ‘Zonderling’ kreeg je al een klein voorproefje van sommige personages die nu echt groot worden, huiveringwekkend of schrikbarend is denk ik wel een goed woord om te gebruiken hiervoor, niet voor allemaal, maar wel voor een paar maar ook die hebben zo hun verleden en verhaal te vertellen. Gebeurtenissen en in het vorige deel voorgeschotelde situaties worden in de loop van het verhaal onthult en sommige doen je wenkbrauwen omhoog schieten. Er lopen meer verhalen in elkaar over dan je eerst had gedacht/verwacht en dat vind ik heel mooi gedaan, alles komt echt tot z’n recht en er ligt geen enkel puntje los. De dingen die je je in ‘zonderling’ nog af moest of zou vragen of gokken worden hier meer dan duidelijk en het maakt het verhaal compleet. Het einde is goed voor natte oogjes en vertedering (althans bij mij wel). Ik hoop natuurlijk op meer van dit soort dichterlijk mooi geschreven boeken van Taylor, maar of dat wel of niet komt is nog maar de vraag. Dichterlijk mooi noem ik het omdat dit boek net zo mooi en bijzonder is geschreven als ‘Zonderling’, niet gewoon zomaar geschreven maar echt met een soort magie gecreëerd en het leest heel dichtend en bijzonder in mijn ogen, en ook vind het prachtig, ik ben echt fan van deze manier van schrijven (of althans deze manier van lezen voor mij natuurlijk).

Uitgeverij: Best of YA
ISBN: 9789000360741
Pagina’s: 436
Prijs:€ 22,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.