Noosh-e-Jaan betekent ‘eet smakelijk’ in het Perzisch, maar staat letterlijk voor ‘moge het je ziel voeden’.Wat eten mensen in Tadzjikistan? Wat zijn de dromen van jonge Iraniërs? Hoe ziet de dag van een Vietnamese visser eruit? Om het antwoord op deze en vele andere vragen te vinden, vertrok schrijver Tieme Hermans vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar naar Bali te fietsen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. Van krachtige Birmese curry in een verborgen tempel tot gestuntel met stokjes in pittige noedels in een Chinees betonnen keukentje.In dit boek neemt Tieme je mee op avontuur en presenteert hij 32 bijzondere recepten.

Er worden momenteel ontzettend veel kookboeken uitgegeven, maar er is er geen één zoals Noosh-e-jaan van Tieme Hermans. Dit prachtige en bijzondere boek is niet alleen een kookboek, maar tevens een reisverslag.
Tweeëndertig bijzondere recepten met even zoveel verhalen. Verhalen die gaan over de locatie van dat moment en hoe het recept tot stand gekomen is.
Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken, West- en Centraal Europa, Oost-Europa, De Kaukasus en West-Azië, Centraal Azië, China en Mongolië, Zuidoost-Azië en De laatste slagen.
En ieder hoofdstuk bestaat ook weer uit verschillende landen.

Tweeëneenhalf jaar heeft Tieme over zijn culinaire reis gedaan, op de fiets.
“Ik vertelde een vriend over de dingen die ik meemaakte en wat ik allemaal at. Hij drukte me op het hart om al die recepten op te schrijven. En bleef me er ook steeds aan herinneren. Zo is het idee voor het kookboek al fietsende ontstaan.” Aldus Tieme in een interview voor het AD.
En kreeg hij een enorm document vol recepten. Want in een tijdsbestek van tweeënhalf jaar moet een mens toch 10.950 keer dineren.

Het is een fantastisch boek geworden met een verzameling van de beste recepten, die hij verzameld heeft. En aan de meesten zit een geweldig verhaal vast, zoals het verhaal dat hij op zijn verjaardag een zwartgeblakerde geitenkop kreeg in Mongolië. Dit maakt natuurlijk geen mens klaar, maar het is een leuk verhaal.
Van alle verhalen heb ik trouwens genoten. In het boek zijn mooie foto’s van zijn lange reis te zien.
En van de recepten ga ik er zeker een paar maken!
Want alle recepten zijn weliswaar volledig authentiek, maar prima te maken in Nederland. Sterker nog, toen hij even terug was in Zwolle, heeft hij alle gerechten met een vriend in een kookstudio gemaakt. Als voorbereiding op het boek. Je kunt alle ingrediënten in Nederland krijgen. Als het niet bij de beter gesitueerde supermarkten is, dan wel bij de toko’s. Zowel de Aziatische als de Turkse.

Noosh-e-jaan!

Uitgeverij: Terra
ISBN: 9789089897688
Aantal pagina’s: 98
Prijs: €20,00

[bol_product_links block_id=”bol_5b4de39195e6e_selected-products” products=”9200000085082468″ name=”noosh” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.