De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.
Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.

Eelyn is zeventien jaar en opgevoed door haar vader. Haar moeder is ze al op jonge leeftijd verloren. Ze woont met de rest van haar clan, de Aska, in een fjord. Het leven van de Aska bestaat zoals vele Vikingen-clans uit oorlogvoeren en overleven. Tijdens een gevecht met de Riki-clan meent ze haar overleden broer Iri te zien. Eelyn wordt door de Riki gevangen genomen. Ze ontdekt dat Iri inderdaad nog leeft, gered door de Riki. In barre omstandigheden moet ze als slaaf de strenge winter in de bergen zien te overleven. Ze maakt meteen plannen om te vluchten als de sneeuw gaat smelten. Maar geleidelijk aan slaat haar intense haat om in iets wat op symphatie lijkt. Ze begrijpt haar broer nu ook beter, ondanks dat de Aska hem al vijf jaar dood wanen.
Maar dan, geheel onverwachts, valt een andere clan, de Herja, het dorp binnen. Nog gewelddadiger en bloeddorstiger dan de Aska en de Riki.
Nu is het overleven en vecht ze zij aan zij met de Riki-krijgers. Als er een gerucht verspreid wordt dat haar dorp ook overvallen is door de Herja, kan niets haar weerhouden om terug te gaan naar haar fjord om te kijken of haar familie nog in leven is.

Er is al veel geschreven over deze Young Adult en de prachtige hardcover belooft ons ook een prachtig verhaal. Niets is minder waar, ik heb ervan genoten en het boek in bijna één ruk uitgelezen. Wat een prachtige personages zet Young neer. Door haar beeldende schrijfstijl komen ze één voor één tot leven. Ook de levensstijl en omgeving van de Aska en Riki zijn zo beschreven dat je het voor je ziet.
Hoofdpersonage Eelyn steelt natuurlijk de show. Vanaf haar geboorte heeft ze geleerd te overleven en te vechten tegen aartsvijand Riki. Maar als ze een tijd bij de Riki woont, zie je haar langzaam ontdooien en ontdekt ze dat het allemaal doodgewone mensen zijn, net als haar eigen clan. Uiteindelijk kan ze haar broer Iri zelfs vergeven, de waarheid is heel anders dan ze altijd had gedacht. Voor Fiske, de vriend van Iri, die haar zo genadeloos verwondde, kan ze zelfs sympathie opbrengen.
Alles is zó gedetailleerd geschreven, dat het lijkt alsof je naast Eelyn loopt tijdens haar reis. Zelfs met de gevechten waan je je op het slagveld.
Al met al een zeer onderhoudende Young Adult, met een sterk verhaal dat overloopt van actie en spanning tot en met een vleugje romantiek.

Adrienne Young is de bestsellerauteur van New York Times van Sky in the Deep. (De hemel in het ijs). Een geboren en getogen Texaan, ze is een fijnproever met een diepe liefde voor geschiedenis en reizen en een schaamteloze verslaving aan koffie. Als ze niet schrijft, kun je haar vinden op haar yogamat, antieke kraampjes zoeken voor oude boeken, wijn drinken tijdens lange diners of verdwijnen in haar favoriete kunstmusea. Ze woont samen met haar echtgenoot, documentairemaker onder de westkustzon.

Uitgeverij: Unieboek/Het Spectrum
ISBN: 9789000360222
Aantal pagina’s: 304
Prijs: €18,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b4ca1b63ff96_selected-products” products=”9200000090845457,9200000093241303″ name=”de hemel in het ijs” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.