image

In ¡Ondersteboven! vertellen veertig vrouwen hún verhaal. Twintig van deze vrouwen zijn moeder, de andere twintig vrouwen zijn kinderloos. In dit bijzondere boek gunnen deze vrouwen ons een kijkje in hun leven, in hun hart. Moeders schrijven over de vrolijke maar ook dramatische gebeurtenissen rondom het moederschap. De vrouwen die kinderloos zijn laten ons hun hartverscheurende verdriet zien, of hun standpunt om juist niet voor kinderen te kiezen. Wat het lot van deze veertig vrouwen ook is, wel of geen kinderen, één ding delen zij: het heeft hun leven, hoe dan ook, ondersteboven gekeerd. Veertig mooie, ontroerende verhalen samengebracht in één bundel.

Bundels met verhalen zijn vaak de mooiste boeken. Zorgvuldig uitgezochte stukjes ontroerende hersenspinsels. Je leest één verhaal, nog een, en voor je het weet is het boek uit.
Zo is het ook met deze bundel gegaan. Een prachtige cover, aan beide kanten mooie foto’s. De ene kant verhalen van moeders. Als je het boek omdraait, lees je de andere twintig verhalen van vrouwen die geen moeder zijn. Veertig vrouwen, die stuk voor stuk over het moederschap hebben geschreven. Ontroerende verhalen, waarbij ik vaak een traantje moest wegpinken. Vrouwen, die alles op alles zetten om moeder te worden. Vaak met een mensonterende lijdensweg, die alsnog eindigt zonder de vreugde een kind op de wereld te zetten. Ook vrouwen die bewust geen moeder willen worden. Het zijn allemaal verhalen, uit het leven gegrepen. Diep respect voor alle veertig vrouwen die in deze bundel hun persoonlijke leed en soms ook vreugde hebben willen delen. Bijvoorbeeld het verhaal van een moeder die na een trieste bekentenis haar eigen dochter en kleinkinderen niet meer ziet heeft me erg aangegrepen. Eigenlijk zijn ze allemaal zeker de moeite waard om te lezen. Het draait om de harde realiteit en keuzes maken in het leven. Zoals de auteur in het eerste verhaal van haar bundel zegt: ‘Kun je er bijvoorbeeld vrede mee hebben dat je nooit moeder zult worden?’
‘Ondersteboven’ is een boek dat bij mij een diepe indruk heeft achtergelaten. Iedere vrouw zou dit boek moeten lezen.

Uitgeverij: AquaZZ
ISBN: 9789491897122
Aantal pagina’s: 232
Prijs: € 16,95

written by

1 reactie op Ondersteboven Nancy Walburg – van den Berg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.