Peyton Place – Grace MetaliousIn de jaren vijftig zette Peyton Place de wereld op z’n kop. Het stond jarenlang in The New York Times bestsellerlijst, werd verfilmd en vormde de basis voor ’s werelds eerste soap, al was die een stuk minder smeuïg. Grace Metalious (1924-1964) groeide op in armoede en trouwde met de verkeerde man. Schrijven was haar enige passie. Toen ze verhuisde vond ze haar onderwerp: de hypocrisie van haar nieuwe omgeving en het proces van een jonge vrouw die haar vader had vermoord. Peyton Place werd een succes waar ze niets van heeft meegekregen. Voor haar 40e overleed ze aan de gevolgen van haar drankmisbruik.

1937, Peyton Place, New England. Allison MacKenzie weet niet beter of haar vader overleed toen zij een baby was. In werkelijkheid was zij het buitenechtelijke kind dat haar moeder Constance in New York uit een geheime relatie met haar baas kreeg. Allisons beste vriendin Selena moet terechtstaan voor de moord op haar stiefvader. Het zijn slechts twee van de vele drama’s die het ogenschijnlijk vredige stadje wil verbergen.

Peyton Place is de heruitgave van de populaire roman van Grace Metalious uit de vijftiger jaren. Later werd hiervan de eerste soap gemaakt. En zo is het boek ook, als een echte soap. Alle personages komen uitgebreid in beeld zodat duidelijk is wie wie is en wie met elkaar te maken krijgt. De gebruikelijke onderwerpen van een soap zoals liefde en bedrog, maar ook komen gevoelige onderwerpen als ongewenste zwangerschap, racisme en de Tweede Wereldoorlog komen voorbij. Het boek is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel speelt zich af in de vroege jaren dertig, in deel 2 beland je eind jaren dertig en deel 3 peelt zich af rond 1944. Het verhaal draait om de bewoners van Peyton Place, maar er is een speciale rol weggelegd voor Allison en Selena. In het begin van het verhaal zijn ze beide nog tieners. Gaandeweg het boek zie je als het ware opgroeien, met alle soapavonturen van dien, om in deel drie als jong vrouwen te eindigen. Aan het einde valt alles op zijn plek, maar het verhaal is nog lang niet af. Er wordt zelfs al verwezen naar het tweede deel.

Het begin van Peyton Place kan wat saai worden genoemd, maar als je eenmaal een stukje op weg bent in de perikelen van de bewoners dan wordt je toch meegetrokken in hun leven. Hoewel het originele verhaal stamt uit de vijftiger jaren was de schrijfster haar tijd ver vooruit, want het boek is alles behalve oubollig en vol nieuwsgierigheid wachten we dan ook op het vervolg; Terug naar Peyton Place.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046819067
416 pagina’s
Prijs: € 19,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.