‘Mijn zoon is gewist.’ Dat zijn de laatste woorden die de vrouw tegen Barry Sutton zegt voor ze van het dak van een wolkenkrabber springt. Barry start een onderzoek naar haar en komt erachter dat er in het hele land mensen in een ander leven wakker worden dan het leven waarin ze in slaap vielen. Barry’s zoektocht naar de waarheid mondt uit in een onmogelijke, haast hallucinerende zoektocht als hij ontdekt dat de technologie van neurowetenschapper Helena Smith iets beangstigends heeft voortgebracht: de mogelijkheid om herinneringen niet alleen opnieuw te beleven maar ook te veranderen…

Neurowetenschapper Helena Smith is bezig met een remedie voor dementie- en alzheimerpatiënten; een concept van een stoel van miljoenen euro’s, die de herinneringen moet behoeden voordat de aftakelende hersenen ze niet meer kunnen terughalen. Multimiljonair en uitvinder Marcus Slade wil dat ze bij hem op een afgelegen booreiland – omgebouwd tot zijn beveiligde onderzoekscentrum – haar stoel verder afmaakt, met zijn financiering om alles te bekostigen wat ze nodig heeft.
Honderden dagen brengt ze op het eiland door, afgesloten van de buitenwereld, totaal in beslag genomen door het ontwerpen van de stoel. Ze mag zelfs geen contact met haar ouders hebben.
Maar wanneer de stoel eindelijk af is, komt ze erachter dat Marcus al die tijd gelogen heeft tegen haar over de werkelijke kracht van de stoel. Hij heeft haar al die tijd gemanipuleerd en tijd van haar gestolen en wil met de stoel dingen doen die het leven van alle mensen op aarde in gevaar brengt. Helena moet een manier vinden om van het eiland af te komen en terug in de tijd te gaan om Marcus tegen te houden, maar dit kan ze niet alleen.

De FMS-zelfmoord hakt er diep in bij Barry, die zelf nog worstelt met de dood van zijn tienerdochter. Hij wil meer te weten komen over het fenomeen FMS, waarbij mensen last krijgen van acute valse herinneringen; een volledig ingebeelde geschiedenis die jaren of zelfs een heel decennia in beslag nemen. Gezien ze naast een compleet ander leven ook nog hun originele herinneringen bezitten, is dit teveel voor de menselijke geest om te kunnen verwerken.
Barry kruipt diep in het leeuwenhol en komt uiteindelijk oog in oog met de stoel zelf te staan, waar Marcus Slade hem dwingt om zich opnieuw de dood van zijn dochter Meghan te herinneren… en hem terug de tijd in stuurt.

Wanneer Helena en Barry elkaar ontmoeten in een nieuwe tijdlijn weten ze gelijk dat ze samen moeten werken om Marcus tegen te houden… om zo de onvermijdelijke Apocalyps te voorkomen.

In één woord: WOW! De schrijfstijl, de diepgang van de personages, het hele sciencefiction verhaal met de nodige horror scenes, Reset is gewoon het complete plaatje!
Reset beschrijft het klassieke verhaal van iemand met veel kennis en een grote droom, die wordt misbruikt door iemand met veel geld en macht. Hierdoor krijgt haar grote ontdekking een hele andere lading; namelijk het eind van de wereld.
Tevens is het een prachtig en tegelijkertijd tragisch liefdesverhaal tussen Barry en Helena, maar dan uitgevoerd in een apocalyptische setting.

Je moet even inkomen bij het begin van het boek en als je er eenmaal in zit moet je echt je hoofd erbij houden. Het is namelijk een ongelofelijk ingewikkeld verhaal waarin de tegenwoordige tijd eigenlijk niet bestaat, omdat het boek uit tijdlijn na tijdlijn wordt opgebouwd en het heden steeds veranderd. Dit werkt soms verwarrend, maar dan moet je even teruglezen – gezien ik geen neurowetenschapper ben is het soms een beetje moeilijk te begrijpen – en dan klopt het weer.

Reset speelt zich als een film voor je ogen af en ik ga de film dan ook zeker kijken, omdat het niet alleen een geweldig opgebouwd verhaal is, maar ook omdat ik wil weten hoe ze dit boek in hemelsnaam willen gaan vormgeven op het witte doek.

Reset is een intelligente, apocalyptische sciencefiction thriller die zich in je hoofd nestelt en je aan het denken weet te zetten zoals geen enkel ander boek. Ik ben dan ook erg benieuwd of Crouch’ volgende boek aan Reset kan tippen, want het is een geniaal meesterwerk!

Over de auteur:
Blake Crouch (1978) brak internationaal bij het grote publiek door met zijn vorige thriller, Dark matter (2016). In de VS alleen werden er meer dan 400.000 exemplaren van het boek verkocht. De filmrechten voor Reset zijn in de grootste boekdeal ooit aan Netflix verkocht.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978 90 443 5582 6
Pagina’s: 352
Prijs: €21,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d135b7d32654_selected-products” products=”9200000108184589″ name=”Reset – Blake Crouch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.