image

Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.

Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

Inspecteur William Wisting heeft een rustig avondje met zijn vriendin Suzanne gepland, maar hij krijgt een telefoontje dat er in een aantal zomerhuisjes ingebroken is en in één ervan ligt een dode man. Toevallig in het huisje van een bekende tv presentator. Samen met Nils Hammer en Benjamin Fjeld onderzoekt hij de zaak, maar het spoor loopt dood. Ook vallen er op onverklaarbare wijze steeds dode vogels uit de lucht.
Wisting’s dochter Line, een gedreven journaliste, verbreekt haar relatie met de louche Tommy en gaat in het zomerhuisje van haar vader wonen. Vlakbij de plaats delict.
Heeft Tommy een aandeel in deze zaak of moet Wisting de moordenaar in een geheel andere richting zoeken…

Het eerste deel van dit vierluik, ‘Rode sneeuw’, is een zeer gedetailleerde politiethriller. Omdat er al zes voorgaande thrillers waren over Wisting, begint het boek met een introductie over deze inspecteur. Een samenvatting over zijn leven tot nu toe. Deze gegevens komen nergens in het boek terug. Wel aardig om te weten.
Door zijn vroegere beroep als rechercheur heeft Horst nogal wat aandacht besteed aan de details van het onderzoek naar de moordenaar. Dit is niet storend, het haalt alleen de vaart uit het verhaal. Er ontbreken onverwachte plotwendingen en hoogoplopende spanning. Toch is Horst erin geslaagd om een uitstekende thriller te schrijven. Hij heeft een mooie schrijfstijl, soms beeldend maar toch ook erg nuchter en zakelijk. Het verhaal klopt, het zit uitstekend in elkaar. Er zijn een aantal interessante personages gecreëerd, die hopelijk in de volgende drie delen verder uitgediept worden.
Ik wacht in ieder geval met spanning op deel twee.

Jørn Lier Horst (1970) is een Noorse schrijver van misdaad/thriller boeken. Voordat hij zich geheel wijdde aan het schrijven hiervan, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Hoofdpersonage in al zijn boeken is William Wisting, een nuchtere maar doortastende inspecteur van politie. Rode Sneeuw is eigenlijk het zevende boek in de Wisting-reeks en is het deel waar hij internationaal mee doorbrak. Hierdoor is ervoor gekozen om met dit deel te beginnen en is Rode Sneeuw hier in Nederland het eerste deel van een te verwachten vierluik.
Van de boeken van Jørn Lier Horst werden in Noorwegen al meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht.

Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400506626
Aantal pagina’s: 368
Prijs: €19,99
Prijs e-book: €13,99

[bol_product_links block_id=”bol_5819fae3ce6ca_selected-products” products=”9200000059399536,9200000063028760″ name=”Rode sneeuw – Jørn Lier Horst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.