Co~writers: Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Kelly Link and Robin Wasserman.

De schaduwmarkt is een ontmoetingsplek voor elfen, weerwolven, heksenmeesters en vampiers. Daar gaan de Benedenlingen naartoe om magische voorwerpen te kopen en duistere deals te bespreken. Stille Broeder Zacharias is een frequente bezoeker van de schaduwmarkt. Volg hem twee eeuwen lang en ontdek verhalen vol liefde, trouw, verdoemenis en spijt. Je ziet hoe Matthew Fairchild in de problemen raakt wanneer hij de grootste zonde van zijn leven begaat – iets wat hij nooit kan vertellen aan zijn parabatai James Herondale, of eender welke schaduwjager in zijn omgeving. En hoe Tessa Gray, Zachariah’s grote liefde, zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzet om de aardsen te helpen. Maar kan broeder Zacharias toekijken hoe zijn geliefde haar leven riskeert, of zal hij beloftes moeten verbreken om haar te redden? In Schimmen van de schaduwmarkt worden 10 korte verhalen gebundeld.


Ik heb hier een paar verhalen neergezet om je een idee te geven wat voor verhalen je kunt verwachten. De verhalen zijn heel divers, van liefde en wanhoop tot pure angst en manipulatie, alles zit in dit boek en het is een waar feestje om je weer in de wereld van Cassandra Clare te mogen begeven en op te gaan in de schaduwmarkten van over de hele wereld.

Leren over verlies – Cassandra Clare en Kelly Link
Dit verhaal is heel apart, we gaan namelijk naar een bijzondere kermis ‘de bazaar van bijzondere & mysterieuze koopwaar’, in  Chattanooga. Sommige lieden keurden de affiches voor de kermis geen blik waardig, waar anderen staan te springen om erheen te gaan. Alles is óf goedkoop óf zelfs helemaal gratis, dus werkelijk iedereen die wil kan erheen, ongeacht afkomst of financiële problemen. Hetgeen dat wel zorgen baart zijn de verhalen over het gedrag van degene die even naar de kermis zijn geweest, moorden, mishandeling of bovennatuurlijke krachten zijn aan de orde van de dag. Achteraf gezien was deze ‘kermis’ een grote schaduwmarkt waar Adamas in handen was van figuren die daar niks mee te maken hebben. De bijna ijzeren zuster Emilia en stille broeder Zacharias gaan naar de markt om het Adamas terug te brengen naar waar het hoort. Ze komen uit bij Belial, een opperdemon, en over en weer worden er dingen gedaan en gezegd die beter of slechter uitpakken dan gedacht.

* Een bijzonder verhaal waar liefde een grote rol speelt, al is het dit keer geen liefde in de zin van liefde tussen geliefden. In dit verhaal staan duidelijke boodschappen over een paar dingen, en die zijn wonderschoon.

Zoon van het ochtendgloren – Cassandra clare en Sarah Rees Brennan
Zacharias is weer op de schaduwmarkt waar hij word aangesproken door de vampiers Raphael Santiago en Lily Chen, van de vampierclan van New York. Ze vragen zijn hulp om grote hoeveelheden drugs, Yin Fen, te onderscheppen vóór het in New York terecht kan komen. Ondertussen raakt Jem zichzelf stukje bij beetje meer kwijt doordat hij nu een stille broeder is, maar hij probeert uit alle macht de liefde die hij kende te blijven voelen en de herinneringen te blijven herinneren. Iets pijnlijker bestaat niet. Jem helpt samen met anderen bij het onderscheppen van de drugs en ze krijgen er een nieuwe schaduwjager bij, een jonge jongen genaamd Jonathan.

*Dit verhaal bevat dankzij Lily Chen erg veel humor en ik heb dikwijls hardop gelachen. In dit verhaal maakt  Jace Wayland zijn entree en dat gaat precies zoals we hem kennen uit de voorgaande series, een bijdehand jong jochie dat zich op deze jonge leeftijd al ver boven iedereen verheven voelt en vooral zichzelf heel erg geweldig vind. Zacharias maakt de verhalen compleet en zorgt voor een liefdevolle maar ook wel verdrietige noot in de verhalen.

Een diepere liefde- Cassandra Clare en Maureen Johnson
Er woedt een oorlog en Tessa Gray en Catarina Loss zijn verpleegkundige. Ook Jem loopt rond in Londen en wanneer hij ernstig gewond raakt komt hij bij Tessa terecht. De hulp die ze hem kunnen bieden is beperkt door het vele geweld in de stad, en nergens is het echt veilig. Overal woeden branden en vallen bommen. Ze nemen hem mee naar Catharina haar appartement om hem daar in alle rust en schijnveiligheid te verzorgen en te hopen dat hij het overleefd. Sinds het overlijden van hun geliefde Will hebben Tessa en Jem elkaar nagenoeg niet meer gesproken maar Tessa’ hart breekt wanneer ze hem nu zo ziet en misschien wel écht kwijt kan raken.

*Een erg ontroerend verhaal over ware liefde, ware liefde tussen geliefden en ware liefde in vriendschap. Je voelt de breuk en verbondenheid tussen Jem en Tessa en dat maakt het dubbel zo ontroerend. Jem neemt risico’s die Tessa de adem benemen en Tessa is de vrouw van wie Jem altijd zal houden.

De verloren wereld – Cassandra Clare en Kelly Link
Ty is al maanden lang aan het observeren en bijhouden in z’n zwarte boekje wat Livvy’s herrijzenis betekend en wat het qua voor- en nadelen inhoudt voor haar, hem en de rest van de mensen in hun buurt. Ty wilde koste wat het kost naar de Scholomance academie om boete te doen voor zijn daad, Livvy terug halen uit de dood, hij vind dat hij dat verdient. Samen proberen ze geheimen te ontrafelen en ze ontdekken samen belangrijke dingen. Één ding dat nooit anders is geweest is hun liefde en connectie, en dat zal ook nooit anders zijn.

*Een heel lief verhaal over een broer en zus en hun liefde voor elkaar waardoor ze soms ondoordachte dingen doen, maar altijd uit liefde en een goed hart. Liefde, vertrouwen en onzekerheid zijn in dit verhaal de grote spelers, want wat is er nog zeker als je dood bent maar toch een soort van leeft?

Het boek eindigt met een verhaal waar je haren van overeind komen te staan, Jace is namelijk niet helemaal meer de Jace die we kennen en zijn daden en gedachten ook niet, dus je kunt je er wel een voorstelling van maken.

In dit boek volgen we de stille broeder Zacharias, vroeger de schaduwjager Jem Carstairs, twee eeuwen lang over de schaduwmarkt. Dit boek bevat tien korte verhalen en als fan van de kronieken van de onderwereld kom je nóg meer te weten over de wereld van Cassandra Clare, de schaduwmarkt en zijn geheimen en herinneringen. Alle verhalen bevatten een fragment van de zoektocht die Jem, Zacharias, Carstairs, onderneemt op zoek naar de verloren Herondale, de eerste erfgename. De namen die naast Cassandra Clare op de cover staan zijn de collabs/samenwerkingen van de verhalen in dit boek. De cover is gewoonweg stunning, alles op de cover springt er gewoon af, het is zo mooi gedaan dat het wel 3D lijkt en het is alsof je alles zo even kunt oppakken om van dichtbij te kunnen bekijken. Het kleine woordje vooraf aan de lezer raakt mij, het is zo’n mooie en soort van helende boodschap aan iedereen die het ter harte wil nemen, dat vind ik erg mooi. De verhalen verschillen niet veel van elkaar als je kijkt naar de manier van schrijven en toch zijn ze totaal verschillend, waar het ene verhaal bomvol liefde staat, staat het andere verhaal vol met manipulatie, wanhoop, moord en achterdocht. Ik denk dat ik nooit moe zal worden van deze verhalen, Cassandra Clare weet je elke keer weer te pakken met haar verhalen. Dit boek vol prachtige verhalen geeft je een nieuwe blik op een wereld die je al dacht te kennen, maar het blijft vooruitgaan met zoveel zijweggetjes om te volgen dat Cassandra Clare eeuwig zou kunnen doorgaan, en van mij mag ze. Je merkt aan bepaalde dingen wel dat de co writer iemand anders is maar Cassandra Clare zorgt er altijd voor dat het haar manier van verhaal schrijven blijft, zo kom je nooit voor onaangename verassingen te staan tijdens het lezen en kun je volop genieten van jouw favoriete schaduwjagers wereld. Door het boek heen lees je de herinneringen van Zacharias van de tijd dat hij nog Jem Carstairs was en dat is vaak ontroerend en verdrietig maar geeft de verhalen ook hun extra laag omdat je zo weer dingen leest die je niet wist of alweer vergeten was, en dat is heel mooi gedaan.  Een echte Cassandra Clare die je moet hebben in afwachting van Oktober, want dan komt het eerste deel van een nieuwe serie van haar in samenwerking met Wesley Chu uit, de serie heet ‘vloeken uit het verleden’ waarvan het eerste deel ‘Scharlakenrode magie’ gaat heten en waar we Allec en magnus volgen op hun reis rond de wereld. Ik ben heel benieuwd wat voor beleving dat gaat worden, maar eerst kunnen jullie dus nog genieten van dit geweldige boek.

Uitgeverij: Moon young adult
ISBN: 9789048844142
Pagina’s: 560
Prijs: € 21,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.