De veertienjarige Tisquantum wordt door withuiden naar Europa ontvoerd. Hij is onder de indruk van al hun wonderen: de hoge stenen gebouwen, de geschreven symbolen waarmee ze communiceren en de vernietigingskracht van hun wapens. Toch wil Tisquantum maar één ding: terug naar zijn oude leven. Want de withuiden proberen hem te veranderen, hem hun gebruiken op te leggen, hem te verstikken in hun leugens. Lukt het hem om te ontsnappen en weer thuis te komen voordat hij zichzelf verliest? In 1620 vertrokken de Pilgrims (de voorouders van de Founding Fathers van Amerika) vanuit Leiden naar de Nieuwe Wereld. Verzwakt en ziek kwamen ze daar aan. Zij kregen hulp van een wel heel bijzonder persoon: een oorspronkelijke bewoner die hun taal sprak.

Door een list van de withuiden zitten Tisquantum en sommige anderen van zijn volk, opgesloten in het ruim onder in een schip. Maar ze blijven niet alleen, de withuiden varen de hele kust af en er komen steeds meer roodhuiden bij. Tisquantum is bang, maar ontpopt zich tot een ware leider onder in de buik van het schip, hij weet de mannen op te peppen en levend te houden. Maar de withuiden hebben andere plannen met Tisquantum en zijn vrienden dan ze hadden gedacht. Ze worden verkocht, en dan begint hun beproeving pas echt. Wanneer Tisquantum John Slaney ontmoet lijkt het tij zich te keren….

De omslag is heel bijzonder te noemen, het lijkt eerder een zeefdruk dan een tekening, heel mooi. Als je de voorkant openslaat komt je meteen in de wereld van Tisquantum terecht je ziet Tisquantums wereld, echt heel mooi gedaan ik blijf ernaar kijken. Wanneer je begint met lezen in boeken van Bianca is het lastig om er geen gevoel bij te krijgen, en weg leggen voordat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen is ook bijna onmogelijk. Bianca kan op zo’n manier schrijven dat je je acuut verbonden voelt met de hoofdpersoon, in dit geval Tisquantum. Het intrigeert meteen wanneer je leest over de roodhuiden die gevangen worden genomen door withuiden. Het is tenenkrommend om te lezen hoe bekrompen de gedachten van withuiden zijn over de roodhuiden, maar het is wel prachtig om te lezen hoe Bianca dit elke keer weer weet te vangen voor haar verhalen, en de manier hoe ze het weet op te schrijven in haar boeken. De beproeving die je tot nu toe samen met Tisquantum hebt beleefd, verscheurd je wanneer je het einde van het verhaal nadert, het verdriet, de woede en angst klauwen zich vast in het verhaal en in je hart, maar doen je zeker verlangen naar het vervolg.  Het vervolg ‘William&Tiquantum’ ligt gelukkig ook al in de winkel dus kun je meteen doorlezen wat er verder met Tisquantum gebeurt.

Uitgeverij: Zirakel
ISBN: 9789491754043
Pagina’s: 230
Prijs: € 16,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.