Verteerd door pijn en verdriet besluit Lilith van Winckel om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurd, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Hoewel verraad, moord en wraak de voornaamste ingrediënten zijn van deze pageturner, heeft het verhaal meerdere lagen. De verrassende wendingen en bij momenten pijnlijk mooie beschrijvingen maken van dit boek een aangrijpende thriller die nét even anders is dan we gewend zijn.
Pat Craenbroek is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu laat ze haar levendige en soms licht morbide verbeeldingskracht de vrije loop in Uitgebroed, een duister, en op alle fronten overtuigend verhaal.

Uitgebroed is het verhaal van Lilith. Lil, zoals ze wordt genoemd, is getrouwd met Jim en hun kinderen wonen op zichzelf. Lil heeft het goed, althans, dat is wat de buitenwereld denkt, want Jim blijkt alles behalve een liefhebbende man te zijn. Na een tragisch voorval besluit Lil een eind aan haar leven te maken. Haar omgeving is verdrietig, maar kan begrip opbrengen dat Lil in haar wanhoop in een opwelling voor de trein is gesprongen. Maar was het wel een opwelling? Gaande weg in het verhaal kom je erachter dat het alles behalve dat was, dat Lil niet in een opwelling voor de trein is gesprongen  maar ze alles van tevoren juist goed heeft uitgedacht. Of uitgebroed eigenlijk, de titel van dit boek slaat dan ook meteen de spijker op zijn kop. Naast het verhaal van Lilith lopen nog andere verhaallijnen. In het begin lijken dit losse verhalen en vraag je je soms af wat de een met het ander te maken heeft, maar ook deze verhaallijnen zijn zo spannend dat je vanzelf door wil blijven lezen. Gaandeweg het boek wordt echter steeds meer duidelijk en vallen puzzelstukjes op hun plek.

Het verhaal begint met een dode man die wordt gevonden in de parkeergarage van het ziekenhuis en hiermee wordt direct de toon gezet voor dit boek, spanning en een stukje mysterie. Dan komt de rest iets of wat langzaam op gang, mede doordat alle personen tot in detail worden beschreven. Wat ook wel weer prettig is, want dit zorgt ervoor dat je het idee hebt deze personen te kennen en zo het verhaal nog intenser beleefd. Eenmaal op weg in Uitgebroed is het alsof je wordt meegetrokken. Tussen de verhaallijnen door lees je over Lilith, hoe ze is gekomen tot haar daad. De manier waarop deze verschillende lagen van het verhaal samenvloeien is niet te zeggen dat dit het debuut is van deze auteur. Dat zij zelf als gerechtsarts heeft gewerkt is een mooie aanvulling, hierdoor wordt het verhaal erg realistisch, bijna eng. Uitgebroed is boven alles een thriller die geweldig in elkaar zit en je op het puntje van je stoel doen zitten van spanning. Het is wachten op een volgend boek van deze nieuwe, maar nu al succesvolle auteur.

Uitgeverij: Paris Books
ISBN: 9789492883230
330  pagina’s
Prijs: € 20,00

[bol_product_links block_id=”bol_5b82ae8f87fa5_selected-products” products=”9200000093846873″ name=”Uitgebroed – Pat Craenbroek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.