Wat als je geboren bent met felgekleurde ogen en haren? Wat als dat betekent dat je een coloriet bent? En wat als dat verboden is?

Kind heeft donkerblauw haar en felblauwe ogen en wordt al sinds ze een baby was verborgen gehouden in een weeshuis. Ze is inmiddels de oudste van alle kinderen en Kind en het personeel zijn elkaar meer dan zat. Dan komt er ineens een vrouw op bezoek, speciaal voor haar, die haar laat ontdekken dat ze het weer kan beïnvloeden. De vrouw neemt haar mee naar haar huis en geeft haar een nieuwe naam: Regen. Maar wanneer hun huis wordt geplunderd, zint Regen op wraak en besluit ze de wereld in te trekken.

Ze ontmoet de zwijgzame Wilg, ook een coloriet, die zich met een panter in de bossen schuilhoudt. Hij heeft groene haren en ogen, maar moet nog ontdekken wat zijn kracht is. En ze ontmoet Bloesem, een jong meisje dat erachter wil komen waarom haar broertje door de soldaten van de koning is meegenomen. Want een baby kan toch niet gevaarlijk zijn, zelfs al heeft hij oranje ogen en knalrode haren?

Zou er ooit een tijd komen waarin colorieten zich niet meer hoeven te verbergen?

Kind heeft donkerblauwe haren en felblauwe ogen, ze is een coloriet en woont al vanaf dat ze baby is in het weeshuis. Het personeel is Kind zat en Kind het personeel. En dat laten ze elkaar goed merken. Op een dag komt er een vrouw naar het weeshuis die Maan heet. Om de zoveel tijd komt ze terug, en het maakt Kind gek dat die vrouw elke keer weer langskomt zonder één van de wezen te adopteren. Nóg irritanter is dat de vrouw elke keer achter kind aan komt om bij haar te zitten. Na een hele hoop vruchteloze pogingen tot contact, neemt Maan Kind mee op stap, waar ze haar verteld waarom Kind altijd verborgen bleef in het weeshuis. Kind gelooft er aan de ene kant niks van, maar aan de andere kant klinkt het allemaal wel heel logisch. Maar zal ze écht het weer in hand hebben met haar emoties? Kan dat? Maan neemt haar mee uit het weeshuis en Kind, die nu Regen heet, is nog elke stap bang dat het een list is. Wilg heeft felgroen haar en felgroene ogen en leeft samen met zijn panter Distel in het woud. Wanneer Distel aangevallen wordt door een hondsdolle wolf wordt hij ziek en moet Wilg erop uit om de juiste genezende kruiden te zoeken, wat nog een hels karwei is. Op deze zware tocht verliest hij zijn ketting. En wanneer hij ervoor terug gaat ontmoet hij Bloesem, die zijn ketting gevonden heeft en van wie haar broertje meegenomen is door de soldaten. Haar broertje noemt ze Vlam, hij had als klaprozen zulke knalrode haren en oranje ogen, net vuur en hij is als baby meegenomen door de soldaten.

De cover is al betoverend, de personages die afgebeeld zijn, zijn glanzend, wat nog meer effect geeft aan hun voorkomen. Wanneer je de cover openslaat zie je een plattegrond, alle dorpen, regio’s en steden hebben hun eigen naam en alles heeft verband met kleuren, bijvoorbeeld Groenewoud of Purperstad. Er schuilt zoveel kracht en magie in dit verhaal dat je wel door móét lezen. Het moment dat Wilg ontdekt waar hij werkelijk thuis is, dat is een geweldig mooi stuk, vol magie en leven. De manier van schrijven is heel ‘easy going’ dus je vliegt echt door het verhaal heen. En met hoofdstukken als deze helemaal. Wat ik héél tof vind in dit verhaal  (en dat is nóg persoonlijker dan een recensie op zich) is dat ieder personage dat voorbij komt een naam heeft dat iets met natuur te maken heeft, een bloem (Bloesem), een natuurkracht (Regen), een dier (Raaf). Het maakt het verhaal levend op een bepaalde aparte manier, en voor mij doet dat veel met het verhaal. Het klopt daardoor. Een prachtig verhaal over hoe verschillend wezens kunnen zijn, en toch zo hetzelfde. De op een mooie manier vertelde werkelijkheid als je andere termen of namen zou gebruiken. Ik vind het een heel sterk verhaal op alle fronten. Het einde is ontzettend ontroerend en doet je hopen op meer. Verboden kleuren is een deel 1, en er komend nog wel andere delen die ene samenhangen, maar Margriet wil dat alles los te lezen is. Dus geen serie maar een beetje ook wel.  Ik ben een fan in ieder geval, margriet schrijft super fijn en meeslepend. Ook is er nog een extra verhaal te lezen over Distel bij Uitgeverij De Vier Windstreken wat een heel tof extraatje is als je dit verhaal ook zo gaaf vind.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051168020
Pagina’s: 349
Prijs: € 16,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.