De laatste tijd wordt er iets raars uit de straten van Rokford gestolen … vuilnis! Wie wil dat nu stelen?
Dat vraagt topdetective en bananenliefhebber Speurneus Teus zich ook af. Hij aarzelt dan ook niet om dit stinkende zaakje samen met Geronimo tot de bodem uit te zoeken. Hiervoor komen ze terecht bij Rokfords nieuwe Testcentrum voor Hergebruik van Vuilnis, waar ze veel interessante dingen leren, maar van de vuilnisdief is er nog altijd geen spoor. Wie is het en wat bezielt de dief?

In dit boek kun je niet alleen lezen over vuilnis, je kunt het ook ruiken! Durf jij het aan?

Wanneer Speurneus Teus hem om hulp vraagt en zegt dat hun missie bloedspoed heeft, heeft Geronimo al snel door dat het zaakje stinkt. Letterlijk stinkt… als in stinkt naar vuilnis. Speurneus Teus heeft een vuilniswalm om zich heen en legt hem uit waarom; er is een dief actief die afval steelt.
Wie is er zo gek om vuilnis te stelen? En waarom zou iemand in de eerste plaats vuilnis willen stelen?
Teus sleept Geronimo mee naar buiten en ook Thea helpt hen mee om het mysterie te ontrafelen.
Hun zoektocht begint bij het Testcentrum voor Hergebruik van Vuilnis.
Daar horen ze dat er vooral GFT-afval is gestolen, afval waarvan je niet verwacht dat je er iemand blij mee zou kunnen maken. Nergens zijn bandensporen te vinden, alleen her en der plastic flesjes. Veel tijd om erbij stil te staan krijgen ze niet, want die nacht steelt de dief ergens anders weer afval en hij lijkt nog lang niet klaar te zijn.
De dief is slim en sluw. Zal het Geronimo, Thea en Speurneus Teus lukken om hem in de val te lokken?

Kinderen leren in Vuilnis is niet vies! veel over het nut van recyclen, verschillende soorten afval, het opwekken van schone energie en ze krijgen daarnaast leuke knutselopdrachten waarbij ze plastic flessen kunnen recyclen tot hele leuke items.
De geurpagina’s zijn altijd een leuke toevoeging en geven het boek echt wat extra’s. Al zit er eentje tussen die echt enorm stinkt, maar toch blijft het magisch voor kinderen dat er onderdelen uit het verhaal tot leven komen op deze manier.

Er worden grappige personages voorgesteld, zoals de experimentele laptop (volledig gemaakt van pistachenootjes) genaamd Kwebbeltante, twee doctors in het recyclen en de geniale uitvinder Albert Wanrok. De illustraties en lettertypes blijven altijd weer de leuke verrassingen in de Stilton boeken, vooral de plattegronden en kleine uitgebeelde scenes zitten altijd vol details. Daar krijg je gewoon geen genoeg van!

Ik vind het heel goed dat er dit soort boeken bestaan, boeken die gaan over recyclen en het milieu en ook onze aandeel erin. Naast natuurlijk dat Vuilnis is niet vies! over recyclen en de wereld verbeteren gaat, gaat het ook over (onbeantwoorde) liefde, schaamte en dromen over de toekomst. Daarnaast leren ze dat mensen die iets ‘slechts’ doen niet per definitie slechte mensen zijn.

Uitgeverij: TDM Publishing
ISBN: 978-90-5924-962-2
Pagina’s: 125
Prijs: €12,99

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.