image

Als extremisme leidt tot moord, is alles geoorloofd.
Bij het onderzoek naar een nieuwe extremistische groepering krijgt de politie hulp van een anonieme getuige. Zijn informatie laat de zaak echter volledig ontsporen. Dan wordt in een park in Berlijn een hoofd gevonden.
Boris O. Dittrich schreef een intrigerende thriller over liefde, verraad en de onuitwisbare invloed van het verleden.

In een Berlijns park wordt een hoofd in een plastic tas gevonden. Wie is het slachtoffer? Zijn er terroristen in het spel? Allemaal vragen waar het politiekorps zich over mag buigen. Politiecommissaris Fatima Oztürk leidt het onderzoek naar een organisatie die zich W.O.L.F. noemt en een anti-joodse en anti-islamitische campagne voert. Een vooralsnog vrij onschuldige lijkende organisatie, die zich bezighoudt met het verspreiden van pamfletten en nep-bommen. Dan vallen er onschuldige slachtoffers en is de toon gezet. De sfeer binnen W.O.L.F. wordt grimmiger, er is geen weg meer terug. Fatima werkt zich een slag in de rondte terwijl Gerhard Bauknecht, vriend en collega van haar, zich ziek meldt. Waarom wil of kan hij zich niet met het onderzoek bezighouden?
Als het onderzoek lijkt vast te lopen, dient zich plotseling een anonieme getuige aan. Dan doet Fatima een schokkende ontdekking waardoor ze voor een moeilijke persoonlijke keuze komt te staan.

Deze literaire thriller W.O.L.F. van Boris O. Dittrich heeft mij zeer aangenaam verrast.
Zijn twee eerdere boeken, ‘Moord en brand’ schreef hij woonachtig in Nederland, ‘De waarheid liegen’ in New York. In zijn nieuwe woonplaats Berlijn kwam ‘W.O.L.F.’ tot stand.
Radicalisering en extremisme vormen de thema’s van dit boek, geïnspireerd door de Duitse Dönermoorden tussen 2000 en 2006 door de NSU (Nationalsozialistischer Untergrund).
Het onderwerp is en blijft actueel.
Dit lijvige boekwerk van zo’n vierhonderd bladzijden begint spannend, door de vondst van een hoofd in een plastic zak. De identiteit van deze persoon wordt nog niet bekendgemaakt. We gaan met het verhaal terug in de tijd, verteld vanuit het perspectief van de auteur.
Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar: We maken kennis met Fatima en Gerhard van het politieteam en Christian (zoon van Gerhard), Helmut Kruse en Wolfgang Detmers en consorten van W.O.L.F., en het sympathieke homo-echtpaar Amnon en Milos.
Door de korte hoofdstukken leest het boek erg prettig en spannend. Dittrich heeft een mooie schrijfstijl en de interessante personages heeft hij allemaal een eigen gezicht gegeven. Zoals de tekst op de achterflap al zegt: ‘Dittrich is sterk in het neerzetten van échte mensen.’ Kan ik alleen maar beamen.
De plot is niet echt een verrassing, maar Dittrich probeert de lezer wel steeds op het verkeerde been te zetten.
Ik ga zijn vorige twee thrillers dan ook zeker lezen. Boris, blijf schrijven, je hebt er een fan bij!

Boris Dittrich (1955) is een Nederlandse mensenrechtenactivist, ex-politicus en schrijver. Hij werkt sinds 2007 in New York als Directeur Pleitbezorging Seksuele Minderheden bij Human Rights Watch. Hij is jurist, werd advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en was ruim twaalf jaar Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor D66. Hij schreef enkele non-fictie boeken over mensenrechten van (vooral) seksuele minderheden – homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders – maar debuteerde in 2011 als thrillerauteur met Moord en brand.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023495536
Aantal bladzijden: 400
Prijs: €19,90

[bol_product_links block_id=”bol_56a251e47a3a0_selected-products” products=”9200000046552312″ name=”W.O.L.F. Boris O. Dittrich” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op W.O.L.F. – Boris O. Dittrich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.