Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele – vaak tegenstrijdige – opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen.
Klaar Hammenecker gaat in dit boek terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Op basis van haar jarenlange ervaring als kinderpsychologe reikt ze 5 opvoedbasics aan die in elke levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Zo kun jij – op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl – jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf. Want de beste ouders? Die maken zichzelf op termijn overbodig!

Als je als ouder het gevoel hebt dat je je kind niet kunt bieden wat het nodig heeft, op welke manier dan ook, geeft dit opvoedstress. Dit doet je zelfvertrouwen wankelen, je voelt jezelf snel schuldig of machteloos als het niet lukt om het ‘probleem’ op te lossen en je begint jezelf af te vragen of je het wel goed doet.
Wat elk kind nodig heeft helpt je met de zoektocht naar de verbondenheid met je kind en jezelf, zodat je je beter kunt afstemmen op de behoeften van je kind.
Aan de hand van 5 krachtige basics, waar uitgebreid en diep op wordt ingegaan, draait alles met name op het terugvinden en herstellen van de band die je met je kind hebt op een autonome manier. Deze vijf basics worden versterkt met tips, samenvattingen, eventuele illustraties en ervaringen uit haar praktijk.
De vijf basics zijn:
#1. Opvoeden is maatwerk.
#2. Eerst verbinden, dan begrenzen.
#3. Zelf doen geeft zelfvertrouwen.
#4. Zorg(en) voor later.
#5. De beste ouders maken zichzelf op termijn overbodig.

De complete weg naar volwassenheid van je kind moet je als ouders constant je aanpak afstemmen op wat je kind nodig heeft om zelf verder te kunnen gaan en daar vooral ook vaak samen over praten, samen beslissingen maken en oplossingen voor problemen zoeken. Iedereen staat gelijk (tot een bepaald punt uiteraard) en er is veel respect en liefde.

Het leven heeft veel uitdagingen en die beïnvloeden allemaal onze manier van opvoeden; denk maar aan opvoeden in corona-tijd, adoptie, scheiden of juist een samengesteld gezin. Tel hier gebroken nachten, stress in je thuissituatie of op je werk en een waslijst aan huishoudelijke taken bovenop en dan heb je soms echt wel even de hulp nodig van dit boek, dat je dan weer even met je neus op de feiten drukt dat dit echt allemaal losstaat van je kind. Hammenecker herinnert je eraan dat je – zelfs in zware tijden – altijd je kind moet laten voelen dat je van hem houdt en bij ‘ongewenst’ gedrag positief kunt reageren en zo samen met je kind naar een oplossing kunt zoeken.

Wat elk kind nodig heeft is echt zo’n boek waar je constant passages blijft onderstrepen of markeren. Hammenecker is een wijze vrouw en dit komt met name door de grote hoeveelheid praktijk- en persoonlijke ervaringen. Ze schroomt echter niet om ook het werk en de wijze woorden van anderen met de lezer te delen, wat duidelijk aantoont hoe graag ze kinderen wil helpen.
Ik ben vooral blij met de handige lijstjes die de belangrijkste punten samenvatten en de (mindfulness)oefeningen en de positiviteit die dit boek lijkt te ademen.

Alles wat je leest in dit boek is eigenlijk ook echt volkomen logisch, maar in moeilijke tijden is het uiteraard wel een stuk uitdagender zo positief en autonoom te blijven in de relatie met je kind. Maar niemand is perfect, zo benadrukt ook Hammenecker dit meerdere malen, en zolang je je best doet en telkens weer jezelf de volle honderd procent inzet en de basics in acht houdt, dan komt het wel goed. Ze herinnert je eraan dat het opbouwen van autonomie en zelfvertrouwen elke dag opnieuw aandacht en inzet vergt.

Wat elk kind nodig heeft is een positief boek dat makkelijk leest en waarvan de inhoud ook snel blijft hangen. Elke ouder zou dit boek een keer gelezen moet hebben. Het is tevens een leuk cadeau voor kersverse ouders of ouders in spe, gezien zij nog aan het begin van hun verbintenis voor het leven met hun kind staan.

Over de auteur:
Klaar Hammenecker is kinderpsycholoog en een veelgevraagd expert in de media. Ze combineert het geven van scholing en opleiding met werk in haar eigen praktijk Weerkracht. In 2018 richtte ze Mamagement op, waarmee ze hardwerkende ouders met opvoedstress wil bijstaan met sterke inzichten en werkzame tips rond krachtig en bewust opvoeden.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401468909
Pagina’s: 237
Prijs: €21,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.