image

Wist je dat de Chinezen de mond van hun keukengod met honing bestrijken?
Dat de Japanse theeceremonie oorspronkelijk uit China komt?
Dat Thaise koks met een bijzonder gevoel voor evenwicht smaken kunnen mengen?
En dat de Vietnamese keuken de gezondste ter wereld wordt genoemd
Om oosters te koken moet je geen uitgebreide voorraadkast hebben. Met ingrediënten van bij ons en een beperkt aantal oosterse smaakmakers breng je perfecte gerechten op tafel.

In dit boek vind je:

De populairste gerechten uit China, Japan, Thailand en Vietnam
Alle typische smaakmakers en basisingrediënten voor je voorraadkast
48 eenvoudige gerechten om thuis uit te proberen
Handige ‘stap voor stap’-bereidingen om zelf heerlijke wantans, sushi, massamancurry en lenterolletjes te maken
20 cocktails met een oosterse twist, inclusief mocktails en theecocktails.

In dit prachtig vormgegeven kookboek vind je gerechten uit vier van de belangrijkste Oosterse keukens, de Chinese, de Japanse, de Thaise en de Vietnamese.
Van elke keuken twaalf eenvoudige gerechten om thuis uit te proberen. En als je net zo’n fan bent van de Oosterse keuken als ik, heb je vast al een hoop basisingrediënten in huis, zoals bijvoorbeeld rijstazijn, vijfkruidenpoeder, wasabipasta, sojasaus en vissaus.

De Chinese keuken.
Omdat China zo groot is, zijn er culinair gesproken veel verschillen. Zo heb je de Kantonese, Peking, Shanghai en de Szechuan keukens. De kooktechnieken zijn bijna overal hetzelfde, maar de verschillen worden bepaald door variatie in ingrediënten en kruidenmengels.
Er wordt bij alle twaalf recepten uitgebreid ingegaan op alle ingrediënten, bereidingswijze door middel van prachtige foto’s en duidelijke beschrijvingen.
Het recept wat ik van deze Chinese keuken heb gemaakt, is gebakken kalfsblokjes in rodewijnsaus. Overheerlijk! Een leuke bijkomstigheid is dat ik bij dit recept meteen ontdekt heb hoe je het vlees zo heerlijk mals kunt maken.
Het hoofdstuk over de Chinese theeceremonie is erg leuk om te lezen. Eerst een stukje geschiedenis, daarna alle informatie over thee, benodigdheden en de ceremonie zelf.

De Japanse keuken.
Elke streek in Japan bezit zijn eigen producten, aangepast aan de klimatologische omstandigheden en zijn typische bereidingen.
Voor mij was de keuze niet zo moeilijk om een Japans recept te kiezen, het werd maki sushi en nigiri sushi. Erg duidelijk en stap voor stap beschreven.

De Thaise keuken.
In elk Thais gerecht is er een balans tussen zuur, zoet, zout en kruidig.
Thailand kent vier regionale keukens en ook nog een koninklijke keuken, elk met zijn typische bereidingen. De keuken van de curry’s.
De massamancurry staat stap voor stap beschreven, hiervan heb ik het recept massaman kai gemaakt, met kip.

De Vietnamese keuken.
Deze keuken wordt beschouwde als de gezondste keuken ter wereld. Vietnam is geen land van overvloed, dat heeft een gezonde voeding in de hand gewerkt. Ze eten veel groenten en fruit en een grote variatie aan vis en schaaldieren, weinig kip of varken.
Deze keer was de keuze om een recept te kiezen erg moeilijk, zoveel lekkers om te maken.
De lenterolletjes met garnalen en groenten staan stap voor stap beschreven.

Als afsluiter staan er een flink aantal cocktails met een Oosterse twist in het boek. Heerlijk als aperitief of afsluiter van een maaltijd. Of als zomaar tussendoor.
Dit kookboek is een initiatief van het Chinese echtpaar Peh-Fo Pak en Chang-Ying Wu.
Ze zijn de eigenaren van de keten ‘Wok Dynasty’, een zeer succesvolle all-you-can-eat formule in België. Samen met Marc Declercq, en Kris Vlegels voor de fotografie, zijn ze verantwoordelijk voor dit heerlijke kookboek, wat nog een hele tijd op mijn keukentafel blijft liggen om nog meer smakelijke Oosterse maaltijden te bereiden.

Uitgeverij: Terra Lannoo
ISBN: 9789401446433
Aantal pagina’s: 224
Prijs: €29,99

[bol_product_links block_id=”bol_5b28fa1a11d25_selected-products” products=”9200000085144918″ name=”west eats east” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op West eats East – Marc Declercq

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.