Een aantal weken geleden was er overleg voor de vrijwilligers van het Taalhuis. Eensgezind waren we het er over eens dat er een zomerprogramma moest komen. Want tenslotte gaat niet iedereen met de zomervakantie weg. Dus we vonden dat we toch iets moesten aanbieden voor degenen die in de zomer door willen gaan.

Nu hebben we aangegeven bij welke onderdelen we actief willen zijn. Het is een leuk en afwisselend programma. Er staan een paar leerzame uitstapjes op het programma, maar ook bijvoorbeeld Nederlandse liedjes zingen. Op die manier leren ze ook Nederlands en kunnen de ouders dat ook samen met hun kinderen zingen.

Ik zelf heb opgegeven om computerlessen te geven. Dat vind ik leuk, vooral aangezien ik toch een certificaat heb om Digisterker te mogen geven. Ik geniet ervan omdat die mensen zo blij en dankbaar zijn dat ik ze help met het vergroten van hun zelfstandigheid. En ik leer zelf ook altijd weer wat bij.

Woensdag ga ik met een bibliotheekmedewerker bespreken om eventueel nog een computercursus toe te voegen aan onze lijst voor na de zomer. We gaan kijken welke mogelijkheden er zijn en waar de behoefte ligt. Ik spreek met diverse mensen omdat ik voor hen de aanmeldingen verzorg. En daardoor krijg ik ook enigszins een idee waar hun behoeften liggen en wat ze belangrijk vinden. Ze vinden het sowieso belangrijk dat ze veel zelfstandig kunnen doen. Ik vind het leuk mee te denken en actief te zijn. Dit vrijwilligerswerk geeft mij energie.

Wel is het jammer dat niet altijd iedereen komt opdagen. Er kunnen diverse redenen zijn dat ze niet komen. Mijn eerste klas zou uit 5 leerlingen bestaan, uiteindelijk 2. De tweede klas zou uit 3 leerlingen bestaan, uiteindelijk ook 2. Op zich wel fijn voor hen, want daardoor krijgen ze meer persoonlijke aandacht en kan ik ze gerichter helpen.
Het kan dat ze afhaken omdat het teveel wordt, onzekerheid of wat dan ook. Wel hoop ik dat ze toch een keer komen en meedoen. Niet omdat ik het wil maar omdat het goed voor hen is. Dan zijn ze niet meer zo afhankelijk van de anderen, zoals papierenwinkel die hun helpen met formulieren invullen en dergelijke.

Ik ben blij dat ik dit ben gaan doen!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.