image

Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Ze heet Folami en is een vluchtelingetje. Muriel neemt het kind onder haar hoede en brengt het naar haar tijdelijke onderkomen. Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie. Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.

In dit vierde deel van de Stilton en Rönning serie onderzoeken Tom Stilton en Olivia Rönning samen met Mette Olsäter de moord op een jonge jongen, die op gruwelijke wijze vermoord is en begraven is in een bos in Småland. Vlak in de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een Roemeense inscriptie. Deze inscriptie verwijst naar een criminele bende in Roemenië. Tom en Olivia vertrekken naar dit land om informatie over deze bende te verkrijgen, maar al gauw moeten ze vluchten omdat er een levensgevaarlijke situatie ontstaat.
Ondertussen komen op het Centraal Station in Stockholm vele vluchtelingen binnen, waaronder vele jonge weeskinderen. Eén daarvan is Folami, een jong meisje uit Nigeria. De dakloze Muriel neemt haar onder haar hoede en samen gaan ze tijdelijk in een vakantiehuisje van een vriend van Muriel wonen. Maar of ze daar veilig zijn…
Als er nog meer lijken van jonge kinderen worden gevonden, waarvan organen zijn verwijderd, blijkt dat deze zaak groter van omvang is dan ze hadden durven hopen…

Zoals de vorige drie delen van deze serie, heeft Wiegelied ook weer een prachtige cover.
Als vanouds ontmoeten we Tom, Olivia en Mette weer als hoofdpersonages. Hun prachtige karakters zijn ook nu weer erg goed uitgewerkt. Je gaat steeds meer van ze houden. Sinds het eerste deel Springvloed als serie op tv is geweest, hebben ze allemaal een gezicht gekregen.
De vier delen: Springvloed, De derde stem, Zwarte dageraad en Wiegelied zijn allemaal apart te lezen, het zijn op zichzelf staande verhalen. Maar natuurlijk is het aan te bevelen om ze in de volgorde van uitgifte te lezen.
Het boek bevat verschillende verhaallijnen, waarin de details mondjesmaat vrijgegeven worden. Dit houdt de spanning goed in het verhaal en leidt langzaam tot een zinderende finale. Zeker ook omdat het schrijversduo een actueel en interessant onderwerp gekozen heeft voor dit boek.
De ongenummerde hoofdstukken wisselen steeds van personages en verhaallijn en zorgen ervoor dat je door blijft lezen. Heb je het boek eenmaal uit, blijft het nog dagen in je hoofd rondspoken.
‘Voortreffelijk geschreven, loeispannende Zweedse thriller’, staat er op de cover. Daar ben ik het roerend mee eens.

Cilla en Rolf Börjlind zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten.
De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen. Het eerste deel, Springvloed, bewerkten ze tot 10-delige tv-serie. Ze schrijven nu aan het tweede seizoen, gebaseerd op het boek De derde stem.

Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400507838
Aantal pagina’s: 368
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_58d7a536cb3b3_selected-products” products=”9200000071380402,9200000073811033″ name=”wiegelied” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.