Wraak_op_het_spsoor

Anaïd Haen is een veel bekroonde vrouwelijke fantasy- en sciencefictionauteur. Met haar korte verhalen, die ook in het Engels gepubliceerd zijn, won ze naast nominaties voor verschillende literaire prijzen ook acht themawedstrijden van Pure Fantasy en de Unleash Award 2010. Eerder verscheen van haar de historische fantasyroman Begeesterd.

Anaïd Haen verbeeldt zich graag hoe mensen leven in andere werelden. Werelden waar geesten een onderdeel van het dagelijks leven zijn of waar magie vanzelfsprekend is. Waar ruimtevaart al lang is ingeburgerd of mensen speciale gaven hebben, of misschien allebei. Waar de geschiedenis een afslag nam; hier op aarde, op een andere planeet of misschien ergens onder zee.

In maar liefst veertig verhalen, die draaien om oeroude aardse thema’s als liefde, wraak, lust, dood, leven en heldendom, neemt Anaïd Haen de lezer mee naar deze werelden en vertelt zij het verhaal van de mensen die er leven.Een schitterende verhalenbundel met behoorlijk veel magie en bizarre gebeurtenissen.
Veel verhalen gaan over de liefde en of die al dan niet beantwoord wordt op de manier die diegene in het verhaal zou willen. Maar ook over het vertrouwen dat de mensen in elkaar zouden moeten hebben. Daarnaast zijn er verhalen waarvan je de kriebels krijgt omdat ze zo bizar zijn geschreven. Op de goede manier bizar, zodat je even niet goed weet wat je ervan moet denken.
In de meeste verhalen wordt heel mooi de band tussen magie, spiritualiteit en de hoofdpersoon beschreven en wordt je met al je gevoel in zo’n verhaal gezogen.
De verhalen verschillen behoorlijk van elkaar. Mijn haren gingen recht overeind staan van afgrijzen door het verhaal ‘Gouden jongen’. Hierin wordt Aaron uitgescholden door zijn juf, terwijl mijn hart juist vol open ging bij het verhaal ‘Duivelskitten’ waarin het allemaal draait om het vertrouwen en geloof dat je in jezelf moet vinden. Bij het verhaal ‘Dood inc.’ heb ik me werkelijk rot gelachen. Zo zie je, al geldt dat voor iedereen weer bij een ander verhaal, in Wraak op het spoor staat voor ieder wat wils.

Wat ik erg mooi vind aan deze bundel is dat Anaïd geen verhaal of gedachtegang schuwt. Dat maakt deze verhalenbundel nou juist zo bijzonder. Misschien zullen er verhalen in staan die je niet aanspreken, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met andere mooie verhalen.
Door haar schrijfstijl laat Anaïd je in werelden terecht komen die nog niet bestaan, maar waarvan je bijna zou willen het dat wel zo was. Wraak op het spoor is mooi, emotioneel maar vooral magisch. Voor diegene die graag even verdwijnen in een wereld die niet de onze is, is dit een echte aanrader.

Uitgeverij: Zilverspoor
ISBN: 9490767557
Prijs: € 24,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.