De droom kiest de dromer, niet andersom. Lazlo Strange, oorlogswees en junior bibliothecaris, vreest dat zijn droom slecht gekozen heeft. Al sinds zijn vijfde is hij geobsedeerd door de mythische verloren stad Weep, maar het vergt meer moed dan Lazlo in zich heeft om de halve wereld over te steken en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een held genaamd de Godslayer en een groep legendarische krijgers heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen. Waardoor werd Weep tweehonderd jaar geleden gescheiden van de rest van de wereld? En wie is de blauwe godin uit Lazlo’s dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?


‘De droom kiest zijn dromer, niet andersom’

Lazlo Zonderling heeft zijn achternaam te danken aan het ten vondeling gelegd zijn in het koninkrijk Zosma, zijn echte naam kent hij niet hij woont bij de monniken in de Zemonan-abdij. Hij word al vanaf zijn vijfde levensjaar jaar volledig in beslag genomen door het mysterie rondom Ween. Lazlo was vijf toen er namelijk iets gebeurde dat zijn fascinatie op liet flakkeren. Broeder Cyrus, opgesloten in z’n cel, vertelde hem namelijk verhalen over een stad en al het moois en de vrijheid van die stad, en dát kroop Lazlo z’n hoofd in om zich daar vast te zetten en nooit meer te verdwijnen. Door de afranselingen die hij krijgt vanwege zijn rijke fantasie en het Tizerkane-krijgertje spelen, stopt hij alles in een klein hokje in zijn hoofd waar de obsessie diep weg lijkt en hij lijkt in de loop der jaren dat heerlijke gevoel dat de stad opriep kwijt te raken. Wanneer Lazlo tijdens een van zijn dagen als vijf jarig jochie in zijn spel  weer een gevecht tegen de Tizerkane-krijgers houd schreeuwt hij de naam van de stad…. ‘WEEN’ en voelt zich meteen ziek, dit klopte niet, dat was niet de naam, de echte naam was gestolen uit zijn hoofd, het was niet goed, voelde niet goed. En hij huilde erom, hoe kan een naam nou gestolen worden?

Wanneer hij jaren later de kans krijgt om weg te lopen van de abdij bedenkt hij zich geen moment en  zich in een ontzettend mooie, grote bibliotheek verschanst word hij opgemerkt door Meester Hyrrokkin en aangenomen als zijn leerling als Junior bibliothecaris. Hij heeft door alle aframmelingen om zijn fantasieën en dromen zoals eerder gezegd alles op de achtergrond laten sluimeren maar in deze bibliotheek komt al zijn passie om de ware ‘Ween’ te vinden in al zijn hevigheid weer terug.  Zonderling de dromer word zijn nieuwe bijnaam, omdat jij altijd aan het lezen is. Nu hij twintig is en nog altijd op zoek is naar alles van ‘Ween’, heeft hij de stad omgedoopt tot ‘de ongeziene stad’ omdat de naam ‘Ween’ hem verdrietig maakt. Thyon Nero, koningszoon en adel in alles dat hij was en deed, kon niet meer een weerspiegeling zijn van alles dat Lazlo niet was en ook nooit zou zijn, maar tóch wilde Thyon iets van Lazlo in plaats van andersom. Lazlo is namelijk al sinds zijn komst in de bibliotheek bezig boeken vol te schrijven met alles dat hij over ‘Ween’ heeft kunnen vinden. Zijn fout begin vier jaar eerder door Thyon te helpen. Wanneer ineens daadwerkelijk de Tizerkane- strijders van ‘de ongeziene stad’  bij de bibliotheek voor Lazlo opdoemen komt zijn droom, zijn wens, zijn hele wezen weer tot leven. Twee eeuwen geleden verloor ‘de ongeziene stad’ de wereld en ging hij verloren voor de wereld. En nu komen ze om hulp vragen bij de geleerden en andere belangrijke ambachten, van wie geen van allen ooit enige weet heeft gehad van ‘de ongeziene stad’ behalve Lazlo van wie zijn dromen en boeken zijn ontvreemd door de sluwe Thyon Nero. De leider van de Tizerkane strijders, Eril-Fane, bekijkt de schuchtere Lazlo eens goed wanneer deze al zijn moed bij elkaar raapt en vraagt mee te mogen naar zijn lang gekoesterde droom stad om te helpen het, nog altijd niet onthulde, probleem op te lossen. Tot zijn grote verbazing is hij de eerste van afgevaardigden die mee mag en dan begint de rest van Lazlo z’n leven. Angstaanjagend is het, maar vol verwondering begint Lazlo deze reis en hij blijkt meer weten en te kunnen doen dan hij dacht.

Over de tweede verhaallijn, die heel belangrijk en bijzonder is, laat ik mij bewust niet uit, omdat dat in mijn ogen teveel zal onthullen. Dus dat mag je allemaal zelf gaan beleven.

Ik ga uit alle macht proberen om dit verhaal recht aan te doen, maar ook ben bang dat hoeveel woorden ik ook neerzet het elke keer net niet uitkomt zoals ik het bedoel, lees en beleef. Maar ik ga mijn best doen. Wauw wat een omslag…. WAUW gewoon. De voorkant is betoverend mooi met de goudkleurige mot en de sterren er zachtjes omheen en de achterkant verovert je net zo hard met die sterrenpracht. Waarom de mot op de cover zo mooi gekozen is kan ik jullie niet vertellen want dat moet je zelf lezen, maar het is een voltreffer. Wat ik erg mooi vind is dat het  op een bepaald soort ‘dichtende manier’ geschreven is, geen uitleg of zin is namelijk simpel geschreven, alles krijgt een laagje bijzonder over zich heen.  Lazlo is zo ontzettend gegrepen door de stad en zijn mysterie, en ook jij als lezer voelt zijn liefde en pijn, en dat maakt dat sommige stukken in het verhaal als een mes in je hart voelen, zo oneervol en oneerlijk. Wanneer Lazlo mee mag naar ‘de ongeziene stad’ begint het verhaal echt zijn opbouw te krijgen en komt de tweede bizarre maar ontzettende toffe verhaallijn erbij en word het steeds onthutsender en bijzonderder. Wat ik al zei, niets in dit verhaal word op een normale manier geschreven, alles voelt bizar, bijzonder en onwerkelijk. Eigenlijk is dit verhaal één brok poëzie, met een duister en wonderlijk sausje eroverheen. ik durf wel te zeggen dat het ‘een geschreven droom, over een droom, in een droom’  is. Door de manier van vertellen weet je de stad zelf ook echt voor je te zien en je te verwonderen en intens te genieten van alle pracht en praal, maar ook de duisternis van het verhaal komt bij je binnen en geeft dat onbestemde gevoel dat erin hoort. Het einde is zowel onthutsend als verdrietig en hoopvol tegelijk, hoe gek dat ook klinkt.  Zonder mijn uitleg nog langer en lastiger te maken sluit ik af met de woorden, dat ik ontzettend uitkijk naar het vervolg dat er hopelijk ook komt en dat zonderling voor mij niet een zonderling maar een BIJzonderling is. En dit verhaal zal mij nog lang bij blijven doordat het zo intens, mooi en bijzonder is.

Uitgeverij:  Beste of YA
ISBN: 9789000365463
Pagina’s: 464
Prijs: € 20,99

[bol_product_links block_id=”bol_5cd136bad7690_selected-products” products=”9200000101886964″ name=”Zonderling” sub_id=”Laini Taylor” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.