Ik overdrijf wel eens maar om nou te zeggen dat 2018 het meest vrolijke jaar uit mijn leven is geweest. Dacht het niet.

Zelden kijk ik terug naar het verleden. Voor deze keer toch maar even.
Eind januari signaleren artsen dat ik mogelijk longkanker heb. Een verdacht plekje gezien en drie maanden later weer op controle. Vermoeden klopt en deel van long operatief verwijderd. Om de zaak compleet te maken nog wat chemokuren en aanvullend bestralingen. Als ik wat heb dan ook meteen goed. Ik heb er regelmatig over geschreven.

Natuurlijk gaat het bericht dat je daadwerkelijk longkanker hebt je niet echt in de kouwe kleren zitten. Ik blijf er stoïcijns onder, niet alleen uiterlijk. Ik ben voldoende realist om dingen te accepteren zoals ze zijn. Mij hoor je niet gauw klagen. Ik zou niet weten waarover. Die longkanker blijft natuurlijk wel even hangen maar om nou te zeggen dat ie dit jaar mijn leven overheerst heeft. Nou nee. Eerlijk gezegd ben ik er nog steeds nauwelijks mee bezig. Geen kwestie van ontkennen of verdringen maar simpel accepteren. Ik heb er weinig moeite mee. Het leven bestaat nu eenmaal uit leuke en minder leuke dingen. Hoort er allemaal bij. C’est la vie.
Natuurlijk begin ik ook niet spontaan te applaudisseren bij de vele tientallen bezoeken aan het ziekenhuis. Mag in het nieuwe jaar wel een onsje minder. Is het niet, ook goed.

Het hele jaar door beleef ik veel plezier aan het schrijven van mijn columns; mijn stukjes. Niet alleen omdat ik gewoon graag schrijf maar vooral omdat ik er telkens iets van mijzelf in kwijt kan. Vaak ook heel mooie en persoonlijke reacties van lezers die zich daarin herkennen. Het allerbelangrijkste nog vind ik dat ik schrijf voor Banger Sisters. Geen druk van iedere week moeten, volledige vrijheid van de onderwerpen waar ik over schrijf en geen eindredacteur die nog wat punten in komma’s gaat zitten veranderen of alles meteen naar de prullenbak verwijst. Het laatste woord is altijd aan de lezer. Schrijven in opdracht wil ik niet; misschien kan ik dat helemaal niet. Ik denk dat ik meteen zou stoppen. Liever nog zou ik een nieuw boek schrijven. Wie weet ga ik dat laatste nog doen ook. Ik zie het wel.
Ik ben er best trots op dat eind dit jaar mijn derde columnbundel is verschenen: “Stukjes”. Mag ik daar trots op zijn? Jawel, dat mag. Ook als dat niet zou mogen, zou ik het toch zijn.

Nu ik het toch over boeken heb. Van de kerstman heb ik een met zorg uitgekozen boek gekregen: “Dingen de je alleen ziet als je er de tijd voor neemt”. Subtitel ”Rust vinden in een drukke wereld.” Schrijver is de Zuid-Koreaanse zenmonnik en voormalig hoogleraar in Massachusetts Haemin Sunim. Geen bejaard, zonderling kluizenaar maar een vitale veertiger die midden in het leven staat en geldt als een van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment. Dit boek gaat over mindful omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie, vergevingsgezind en mild zijn, niet alleen tegenover anderen maar ook naar jezelf toe. Dit boek ga ik begin volgend jaar met veel plezier lezen. Kijken of ik hem nog wat kan leren of zo.

Nog een paar dagen en dan zit het jaar 2018 erop. Heb ik nog plannen voor het nieuwe jaar? Nou nee, eigenlijk niet. Doe ik nooit. Een nieuw jaar is voor mij precies hetzelfde als een nieuwe dag. Nieuwe kansen, nieuwe moed. Ik laat alles heerlijk over mij heen waaien. Het enige dat ik met mijzelf afspreek, is dat ik mijn stukjes blijf schrijven. Voelt niet als verplichting want dat gaat vanzelf. Heb ik tegen het eind van 2019 alweer geruisloos en zonder noemenswaardige inspanning bijna een nieuwe columnbundel bij elkaar geschreven. Voor de rest: alles kan en mag, niks moet. Ik neem het leven zoals het komt. Een leven als God in Frankrijk.

Ik ga niemand het allerbeste wensen. Goed is meer dan genoeg lijkt me.
Allemaal een goeie roetsj naar het nieuwe jaar.

 


Meer columns van Rob van Spanje?
Lees zijn bundels Vis op vrijdag, Ik hengel maar wat en Stukjes!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5c01051808607_selected-products” products=”9200000102657083″ name=”Stukjes ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

1 reactie op Het jaar 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.