Het is weer zover.
Schijnt belangrijk te zijn voor de Nederlandse politiek. Officieel heet het dat Ons staatshoofd in de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in verenigde vergadering bijeen de troonrede uitspreekt. Om mij onbekende redenen wordt die dag nog steeds Prinsjesdag genoemd.
Ben je Nederlander? Leg eens aan een buitenstaander uit wat hier staat.

Alles live op tv. Ik heb al geen zin meer en wacht liever op de samenvatting in de loop van de avond. En anders lees ik al die bureaucratische prietpraat morgen wel in de krant. Door en voor ambtenaren prachtig geformuleerd; koop ik helemaal niks voor. Ook dit jaar weer gelekt.
Er zijn nog altijd mensen die oprecht denken dat onze Alex die troonrede zelf schrijft. Hij is tenslotte niet voor niks Ons staatshoofd. Ik herken alleen de alom bekende retoriek van onze premier Rutte. Was bij zijn voorgangers niet anders. Ieder woordje door een bataljon van adviseurs gewikt en gewogen en uiteindelijk goed bevonden. Zo moet ons staatshoofd dit aan den volke gaan vertellen. Ingetogen maar toch ogenschijnlijk spontaan als het even kan. The show must go on.

Onze voormalige prins Pils kwijt zich uitstekend van de taak die anderen hem ook dit jaar weer toebedelen. Uitgestreken gezicht, vooral ernstig kijkend, zowel bij goede als bij minder optimistische mededelingen. Namens Mark vertelt hij hoe goed het met ons gaat. Dat wij er -mede door het gevoerde beleid van dit kabinet- komend jaar op vooruit gaan. Natuurlijk zijn er ook een paar tegenvallers maar daar gaat de komende tijd hard aan gewerkt worden. Wij zijn met zijn allen tenslotte solidair.
Het symbolische koffertje van de minister van Financiën. Die achterlijke hoedjesparade. Alsof het Nederlandse volk uitsluitend uit debielen bestaat. Laat die onzin als het even kan weg.

Als man dwaalt mijn blik regelmatig even af naar onze vorstin, koningin Maxima.
Ook nu draagt zij weer een nieuwe outfit. Draagt zij trouwens bij ieder openbaar optreden: nieuwe kleren. Iedere keer weer. Jawel, zij is onze koningin maar moet dit nou? Majesteit, mag het een onsje minder? Alstublieft. Alex draagt toch ook telkens zijn doordeweekse kloffie.

Ik lees dat er mensen ’s morgens vroeg al langs de route staan waar ergens in de loop van de dag de koets met verplicht zwaaiende en lachende inhoud langs zal komen. Voorheen is dat steeds de Gouden Koets geweest maar die is de komende jaren alleen maar in onderhoud. Kosten naar schatting ongeveer 1,2 miljoen. Een schatting; wordt dus minstens het driedubbele. Onze koninklijke familie is nogal armlastig dus betalen wij dat als belastingbetaler maar. Wij zijn tenslotte verplicht solidair met ons koningshuis. Dit jaar dus de Glazen Koets. Poeh, ben even onder de indruk.

De troonrede interesseert de mensen langs de route geen bal. Zij hopen slechts een glimp op te vangen van het koninklijk paar. Dan is hun dag weer goed.
Ik snap dat er personeel is voor het Koninklijk Huis. Het zou onmenselijk zijn als Alex en Maxima iedere dag hun eigen brood moeten smeren. Er is 24-uurs beveiliging; snap ik. Wat ik niet snap is dat er het hele jaar door een complete paardenstal in stand wordt gehouden, inclusief al dat verzorgende personeel, om letterlijk één keer per jaar een potsierlijke koets door een paar straten te trekken. Uiteraard met dagenlange oefening vooraf tegen knallen, rookbommen en zo. Verzin het maar.
Prijskaartje van al die onzin? Je kunt er bij wijze van spreken het eigen risico in de zorg meteen voor afschaffen.

Jawel Alex en Maxima. We leven in 2016. Doe die oubollige koetsen weg; die horen thuis in een museum. Dat is waar je Nederlanders echt een plezier mee zou doen.
Voor de rest was ik alleen benieuwd of Zijne Hoogheid het lef zou hebben om nog een keer in vorstelijke woorden te herhalen wat onze premier heeft gezegd.
“Lazer zelf op. Ga terug naar Turkije. Pleur op.”

Jawel Alex, ook dat soort onzin kraamt onze premier uit.
En de rest van zijn nonsens lees jij voor.
Dat heet Troonrede.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

4 reacties op Troonrede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.