Wow, wat een prestaties waren dat op de Paralympische Spelen zeg! Elke dag regende medailles, het hield maar niet op.

Wat ik heel jammer vind, is dat het nauwelijks op tv was. Een uurtje of zo werd er even aandacht aan besteed op tv. Terwijl Olympische Spelen praktisch de hele dag op tv werd uitgezonden. Ze hebben dit keer 62 medailles gehaald, 17 goud, 19 zilver en 26 brons. Ongelooflijk!!!

Maar ze hebben vaker een groot aantal medailles gewonnen op Paralympische Spelen:
– 1976 in Toronto 84 medailles
– 1980 in Arnhem 100 medailles
– 1984 in New York, USA en Stoke Mandeville, Groot-BrittanniĆ« 135 medailles
– 1988 in Seoel, Zuid-Korea 86 medailles
in 2004 zakte het voor het eerst onder de 30 sinds 1972, namelijk 29 medailles. En 2012 in London waren het weer 39 medailles. En dit jaar 62! Ik vind het onvoorstelbaar dat ze in 1984 zelfs 135 medailles hebben gewonnen. Geen verkeerde prestatie voor zo klein landje.

Als ik het goed heb, deed Nederland pas in 1988 mee aan Paralympische Winterspelen. In 1994 wonnen ze hun eerste medailles op Winterspelen in Noorwegen.

En dan wordt het niet uitgezonden! NPO staat voor Nederlands Publieke Omroep. Dus vind ik dat ze ook Paralympische spelen moeten uitzenden. Ergens vind ik namelijk ook dat het een grotere prestatie is dan bij de gewone Spelen. Ze moeten hun beperkingen overwinnen, meer in zichzelf geloven, harder voor vechten. Natuurlijk gaan alle sporters ervoor. Maar mensen met een beperking moeten al een aantal dingen in het gewoonlijke dagelijkse leven overwinnen en als je dan ook nog op zo niveau kan sporten, respect!

Ik las dat op afstand van 1500 m vier mannen sneller waren dan op Olympische Spelen. Ongelooflijk!

Iemand zei dat Nederland alleen maar zoveel kan winnen doordat er minder landen aan meedoen, misschien wel. Maar ik vind dat het niets afdoet aan hun prestaties, ik bedoel elke keer weer toch zoveel binnen slepen.

Er is een petitie op internet waar je voor kunt tekenen dat NOS/NPO ook Paralympische Spelen moeten uitzenden. Maar columnist Rob merkte al op dat het helaas allemaal om geld draait, sponsoringen en dergelijke. Helaas is dat waar maar toch hoop ik dat wij in de toekomst ook elke dag de hele dag van Paralympische Spelen mogen genieten.

written by

1 reactie op Paralympische Spelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.