image

Vele honderdduizenden mensen nemen in ons land de zorg op voor een zieke ouder, partner, zorgenkind of iemand in de naaste omgeving die hulp nodig heeft. Zij worden geconfronteerd met heel wat vragen en uitdagingen.
Ons Zorgnetwerk begeleidt al tientallen jaren mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Dit uiterst toegankelijke basisboek gaat aan de hand van herkenbare verhalen dieper in op thema’s die voor elke mantelzorger belangrijk zijn:
– Wat betekent het concreet om mantelzorger te zijn?
– Hoe blijf je als mantelzorger zelf veerkrachtig?
– Hoe bewaar je de balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf?
– Waar kun je terecht voor ondersteuning?
– Hoe maak je de puzzel tussen werk, gezin, vrienden en mantelzorg?
– Wat moet je allemaal regelen?
En kunnen we voor mantelzorgers een ondersteunende omgeving creëren die verder gaat dan een bemoedigende schouderklop?

Zorg zonder naam, zonder gezicht, zonder vergoeding… kortom mantelzorg.
Een zeer verhelderend boek over de mantelzorg, voor iedereen die hier vroeg of laat mee te maken krijgt.
Een gids, die je af en toe kunt doorbladeren, als je informatie zoekt wanneer je met iets onbekends geconfronteerd wordt in jouw zorgtraject. Maar niet alleen een gids. Het is een onmisbare handleiding geworden voor alle mantelzorgers.
Als een rode draad loopt door het boek zeven verhalen van zeer uiteenlopende vormen van mantelzorg. We volgen Greta, Eylan, Bart, Jaak, Martine, Rita, Lut en Felix. Zij geven zorg aan hun partner, ouders en kinderen met een beperking. Er is in deze gevallen sprake van Alzheimer, hersenbloeding, Parkinson, kanker en chromosomen-afwijking.
Met verbazing heb ik de verhalen gelezen met een diep respect voor deze mantelzorgers. Buiten het feit dat ze af en toe een schouderklopje krijgen, worden ze op geen enkele manier beloond. Sterker nog, diegenen met een fulltime baan naast de zorg, moeten zeer sterk in hun schoenen staan.
Mantelzorg is informeel en betreft alle zorg die in een affectieve, relationele context aan elkaar wordt gegeven op basis van zelfsprekendheid zonder dat er sprake is van een vergoeding. Het gaat om regelmatig verleende zorg door gezins- en familieleden, kennissen of buren. Het betreft hulp bij de dagelijkse activiteiten van het leven zoals verzorgende, huishoudelijke of sociale taken.
Heel jammer is dat deze zorgers nog altijd niet als volwaardige zorgverleners worden gezien, terwijl ze heel dicht bij de patiënten staan, maar geen opleiding hiervoor hebben gevolgd.
Cijfers en feiten in het boek gaan over de Belgische zorg, maar dat neemt niet weg dat het vergelijkbaar is met ons land.
De adviezen en tips in het boek zijn ook erg herkenbaar, in mijn geval betreft het de zorg voor mijn demente schoonmoeder en mijn kleinzoon met beperkingen.
Achterin het boek is een lexicon opgenomen, waar standaardbegrippen inzake zorg wordt uitgelegd.
Een geweldig boek, niet over mantelzorgers, maar één voor mantelzorgers: toegankelijk, herkenbaar, warmhartig en met veel praktische tips…

Anne Dedry (°1956) is gezinssociologe. Ze heeft ruim 30 jaar ervaring in de socialprofitsector op haar teller staan.
In 1983 richtte ze in Leuven het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat op en zette hiermee (naar Nederlands model) ‘anders’ kramen en borstvoeding in Vlaanderen mee op de kaart. Daarna werkte ze achtereenvolgens in diverse sectoren en zustervzw’s van Ons: de kinderopvang, ouderenzorg, thuiszorg en de vormingssector.
Anne Dedry is ook politiek actief. Ze zet in het federale parlement zorgthema’s op de agenda.
In het jaar 2001 kwam haar eerste boek rond mantelzorg uit. Ze bouwde als directeur van Ons Zorgnetwerk de expertise rond mantelzorg binnen Ons gestaag uit. Vele brochures en publicaties later was de tijd rijp voor deze mantelzorg-wijzer.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401435789
Aantal pagina’s: 168
Prijs: € 14,99

[bol_product_links block_id=”bol_57ed2cd437885_selected-products” products=”9200000057347511,9200000057080572″ name=”Zorg zonder naam – Anne Dedry” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.