Dit stukje schrijf ik met mijn linkerhand.
De rechter wil nog niet zo best. Zelfs een simpele toets als SHIFT indrukken lukt niet. Iedere hoofdletter dus produceren met de CAPS Lock-toets. Gaat allemaal; duurt alleen wat langer. Hoop dat de rest van mijn handschrift met links een beetje te lezen valt.

Eigenlijk maakt het niet uit of en hoe ik de letters van mijn toetsenbord bij elkaar schraap. Het gaat deze keer alleen maar over voetbal. Daar heb ik helemaal geen verstand van dus je kunt het net zo goed niet lezen.
In mijn leven heb ik verschillende balsporten gedaan: biljarten, tafeltennis, volleybal, basketbal en soms tennissen. Ook af en toe een balletje getrapt maar nooit heb ik de behoefte gevoeld om verliefd te worden op voetbal. Neemt niet weg dat ik vandaag de dag maar al te graag een mooie voetbalwedstrijd wil zien. Als ik echt geen zin heb in wat anders hang ik negentig minuten voor de buis.

Meestal maakt het mij geen bal uit wie er wint, als ik maar een leuke wedstrijd kan zien. Heel vaak sla ik de eerste helft over en kijk alleen de laatste drie kwartier. Waarom ik dat doe? Geen idee maar hoe dan ook heb ik zelden het idee dat ik iets gemist heb.
Regelmatig twijfel ik of ik naar sport zit te kijken of naar erbarmelijk slechte acteurs van de toneelschool. Die begrijpen zelfs niet dat de scheidsrechter er is om het spel in goede banen te leiden. Als die knul fluit, luister je gewoon. Een arbiter beslist; hij is geen discussieleider. Natuurlijk spelen ook emoties een rol maar hou het beetje normaal.

Vaste prik op zondag is Studio Sport. De hoogtepunten van het weekend passeren in een klein uurtje de revue. Wel aardig om te zien. Wat mijn aandacht het meest trekt zijn de beelden van de tribune. Supporters close-up in beeld. Ongeïnteresseerd met hun mobieltje aan het spelen, uit het dak vliegen bij een doelpunt van hun club, ongeloof bij een tegengoal. Blikken van wanhoop bij een gemiste kans. Heuse tranen van verdriet bij volwassen mensen.
Een deel van de mannen zowat het hele jaar door met ontblote bovenlijven. Geen idee waarom. Het is nog wachten op de vrouwen. Kwestie van tijd. Gekte kent geen grenzen. Spreekkoren, vaak geweldig en getuigend van sportief enthousiasme maar regelmatig ook doordrenkt met haatzaaierij en discriminatie. Walgelijk. Rookbommen, hooligans, ordetroepen. Ik vraag mij alleen maar af waarom. Nooit zul je mij op een tribune zien.
Studio Sport gaat trouwens alleen maar over voetbal. Alsof er geen andere sporten bestaan. Noem dat programma dan ook simpel Studio Voetbal.

Over de kwaliteit van het Nederlandse voetbal kun je van mening verschillen maar wat mij al lange tijd behoorlijk tegen de borst stuit zijn de voor- en nabeschouwingen. Alles bij elkaar nemen die minstens drie keer zoveel tijd in beslag als de sport zelf. Belachelijk.
Een handvol quasi-deskundigen voorspelt mogelijke opstellingen en vermoedelijke tactiek. Achteraf gaan ze analyseren wat we met z’n allen ook gezien hebben. Het slaat nergens op. Geleuter en geouwehoer over helemaal niks. Zit volgens mij geen hond op te wachten. Maakt ook niet uit wat ze uitkramen. Boeit niet maar voor hen rinkelt week in week uit de kassa.
Voetbalanalisten met profetische gaven; ze voorspellen zelfs uitslagen. Gewoon zoals iedere lul op klompen dat doet maar zij worden ervoor betaald om achteraf te analyseren waarom hun voorspelling niet is uitgekomen. Bla bla bla. Zij zijn expert en zo krijg je de zendtijd vol. Vreselijke gruwel, iedere week maar weer. Luisteren naar die aperte onzin doe ik allang niet meer.

Ik wacht op het nieuwe voetbalseizoen.
Die tribune met ontblote vrouwenlijven.
Ik hou immers van sport.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

5 reacties op Voetbal

 1. Klopt voor het grootste gedeelte Rob.
  Behalve de alinea waarin je zegt dat Studio Sport alleen maar voetbal uitzend en beter Studio Voetbal kan heten.
  In Studio Sport worden diverse sporten getoond.
  De zondag uitzending van het voetbal noemt men Studio Sport Eredivisie

 2. Rob ben het helemaal met je eens. De wanprestaties van duurbetaalde, over het paard getilde mannekes en het eindeloos gezever voor, tussen en na de wedstijden. Ik ben een hockeyster en tennisster nou ster is uit het verleden. Daar kijk ik graag naar geen gezemel voor, tussen en na.
  Geen swalbes, gevallen meteen opstaan en geen commedie. Ik heb studio sport en studio voetbal afgezworen.
  Alleen de blote bovendames daar heb ik geen interesse in maar ik snap dat jij dat wel hebt.
  Groetje en hou je haaks

 3. Helemaal met je eens Rob.
  Staat Kiki Bertens weer eens in de halve finale en wordt er niks uitgezonden op NPO 1, 2 of 3.
  Maar als iemand bij het voetballen een scheet laat mogen we hier uren naar kijken en luisteren.
  Hier begrijp ik echt niks van.
  En lullen kunnen we allemaal, maar niet iedereen krijgt ervoor betaald.
  Pure discriminatie.

  Maar….je hebt wel iets om naar uit te kijken. Misschien toch nog ontblote vrouwenlichamen.
  Kijk, dat maakt het dan weer leuk.

  Voor de rest mogen we komende maand kijken naar het WK-voetbal waar Nederland niet aan meedoet.
  Wordt wel iedere dag urenlang uitgezonden. Komkommertijd variant noemen ze dit.

  Fijn weekend Rob en een voorspoedig herstel.

  Lieve groetjes,

  Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.