Borre 1

Ter gelegenheid van Koningsdag, op maandag 27 april, heeft de Borre Leesclub honderden 8- en 9-jarige basisschoolkinderen in Nederland gevraagd wat zij zouden doen als ze koning(in) zouden zijn. Dit leidde tot veel ontroerende en hilarische antwoorden; van “oneindig pizza eten” tot “een leuke dag beleven met vamielie”. Veel kinderen hadden zelfs de serieuze wens om de wereldproblematiek aan te pakken. De Borre Leesclub zet de top 3 op een rij.

#1 Betere medicijnen voor zieke mensen
Uit het onderzoek blijkt dat 32% van de ondervraagde kinderen zich zorgen maakt over de gezondheid van hun landgenoten. “Ik zou zorgen dat dokters betere medicijnen verzinnen voor bijvoorbeeld kanker” is het meest gegeven antwoord. Julian uit Enschede gaf als motivatie: “Omdat ik geen zieke mensen op aarde zou willen hebben.” Kasper uit Den Haag is onder de indruk van het werk van zijn ouders. “Mijn vader en moeder zijn dokter en ik wil ook dokter worden. Daarom koos ik dit.” Kamara uit Hoorn weet hoe vervelend het is om ziek te zijn en wil daarom betere medicijnen.

#2 Armoede oplossen
De ondergevraagden zijn onder de indruk van de armoede in de wereld, want 20% gaf als antwoord “armoede oplossen”. Lyndsey uit Utrecht zegt: “Het goed is voor het land om armoede op te lossen.” Joe uit Nieuwegein wil een boomhut bouwen van tientallen verdiepingen en deze delen met mensen die geen huis hebben. “Het is spoedig nodig dat het opgelost wordt in Nederland” was volgens Aminata uit Rotterdam de reden om armoede op te lossen.

#3 Opvang voor zieke dieren
De kleine respondenten maken zich tevens druk om huisdieren, omdat dieren “liev” zijn. Volgens Florian uit Utrecht, moet er een plek zijn om zieke dieren op te vangen. MichaĆ«la uit Nieuwegein wil dat er een plek is voor dieren om te leven wanneer deze ziek worden.

Borre 2
Over Borre en de Borre Leesclub

Borre, het grappige ventje in het rood-wit gestreepte shirt, is het hoofdfiguur van de Borre Leesclub. Hij is in zijn 10-jarig bestaan uitgegroeid tot een nieuw Nederlands icoon. Schoolgaande kinderen maken kennis met het figuurtje via de boekenacties op basisscholen. Inmiddels staan er ruim 4 miljoen Borre-boeken in de Nederlandse kinderkamers. Een lidmaatschap op de Borre Leesclub biedt schoolgaande kinderen educatief leesplezier. In de boeken voor kleuters (groep 1 en 2) beleeft de hoofdfiguur fantasierijke avonturen. Borre heeft steeds de leeftijd van de lezer, waardoor de kinderen het avontuur door zijn ogen kunnen bekijken.
Hij groeit mee met zijn lezer tot en met groep 8.

Meer info: www.borre.nl

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.