logo_life

Eén van de redenen voor de oprichting van Uitgeverij Macc, ondertussen al weer aardig wat jaren geleden, was ontevredenheid ten opzichte van de grote uitgevers als het gaat om het publiceren van onder andere Nederhorror en Sciencefiction. Men ging liever voor commerciële zekerheden uit Amerika en Engeland die al ruimschoots bewezen hebben dat ze de kassa kunnen vullen. Daarnaast leek Sciencefiction op zijn retour te zijn. Een begrijpelijke keus, maar niet leuk voor al het talent dat er in ons taalgebied is.

Onze eerste uitgave stamt uit 2006, het debuut van Theo Barkel met de horrorroman Shadajaël. Een roman die nog drie vervolgen heeft gekregen, waaronder twee als e-book, en die nog steeds regelmatig wordt verkocht.
Dat Sciencefiction toch ook niet zo dood blijkt te zijn, blijkt wel uit het feit dat binnenkort de tweede roman uit de grootste Sciencefiction serie ter wereld bij ons uitkomt, Groeten van het Sterrenbeest uit de Perry Rhodan reeks. De roman is geschreven door Robert Feldhoff en is in Duitsland tot beste SF roman van het jaar gekozen. Geen geringe prestatie.

De Perry Rhodan reeks zelf heeft ook een prestatie van formaat neergezet, want deze serie loopt momenteel al meer dan 50 jaar, waarvan 40 jaar in Nederland. Macc gaf in 2011 met het door Susan Schwartz geschreven Quinto-Center haar eerste Rhodan roman uit, en met succes zo blijkt nu.

Maar hier bleef het natuurlijk niet bij, want in de loop der jaren is er al aardig wat nieuw talent gepubliceerd, Peter van Oosterum, Gé Ansems, Kolja Aertgeerts, Pieter Feddema, Nando Harmsen en voor volgend jaar staat, in samenwerking met Zilverspoor, onder andere het eerste deel van de Sciencefiction trilogie The Plague Year van bestseller schrijver Jeff Carlson gepland.
Het doel hiervan is duidelijk, we geven Nederlandstalig talent graag een kans. De tweede pijler waar Macc op steunt, zijn de buitenlandse schrijvers. Ook hier zullen we niet alleen de gebaande wegen betreden, maar ook bereid zijn om minder gebaande paden te kiezen.
Maar met deze twee pijlers zijn we er nog niet, want onlangs is de derde pijler aan het firmament verschenen, uitgeverij Life.

Uitgeverij Life, beleef het leven.
Waar Macc zich grotendeels richt op Sciencefiction, Fantasy en Horror, zal Life zich op een heel ander genre concentreren, namelijk het leven zelf in al zijn mooie en minder mooie facetten. Iedereen die interesse heeft in de wereld om ons heen, zal beamen dat er veel pijnlijke verhalen om ons heen ontstaan. Vreselijke misstanden, die niet worden opgepakt door de snelle media van tegenwoordig, of die maar heel even hoofdschuddend en medelijdend worden bekeken als het even aandacht krijgt bij een emoTV uitzending. Maar veel erger, hoe gaan de verantwoordelijke autoriteiten ermee om? Helaas zijn er genoeg voorbeelden waarbij er om duistere redenen geen openheid wordt gegeven aan slachtoffers. Helaas gebeurt het maar al te vaak, dat er wordt geblunderd en men de eigen fouten maar al te graag onder het tapijt veegt.
Eén van de eerste boeken die Life uit zal geven, gaat over zo’n zaak.
Enkele jaren geleden is een jongen overleden tijdens een personeelsfeest. De betrokken supermarkt waar hij werkte, wast zijn handen in onschuld terwijl men duidelijk steken heeft laten vallen op de bewuste rampzalige avond. Bij de politie is ook niet alles vlekkeloos verlopen en ook hier lijkt men pogingen te ondernemen om fouten te verdoezelen. De media duikt met een niet echt verbazend gebrek aan respect voor de ouders op de zaak. Het ergste van alles is dat de ouders in kwestie volledig in het duister tasten over wat er gebeurd zou kunnen zijn. Een onzekerheid die slopend is, want niemand wil zijn eigen zoon naar zijn laatste rustplaats dragen, terwijl je zelf achterblijft met een knagende onzekerheid.

Naast dit soort moeilijke onderwerpen, zal er niet alleen aan de innerlijke, maar ook aan de inwendige mens gedacht worden met bijvoorbeeld leuke en originele kookboeken. Er is plaats voor bovennatuurlijke zaken, mythes en legenden. Dit alles zal worden begeleid door een professioneel team van redacteurs.
Met deze drie pijlers is Uitgeverij Macc klaar voor de toekomst. Een toekomst waar we met één been in een fantasiewereld staan en één been stevig en kritisch verankerd in de harde realiteit.

www.uitgeverijmacc.nl
www.uitgeverijlife.nl

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.