9200000011326181

‘Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben… nog niet.’
De eerste golf: alle elektriciteit valt uit
De tweede golf: een enorme tsunami
De derde golf: een afschuwelijke epidemie
De vierde golf: achterdocht – wie kun je nog vertrouwen?
De vijfde golf…
De zestienjarige Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen…

Cassie leeft al maanden alleen in het bos, als ze door omstandigheden gedwongen wordt om haar schuilplaats te verlaten. Aan de ene kant ontredderd, en aan de andere kant vol vechtlust, begeeft ze zich richting de stad waar ze haar broertje voor het laatst heeft gezien als ze door een sluipmoordenaar – en tevens een buitenaardse – in haar been wordt geraakt. Cassie probeert koste wat het kost in leven te blijven, maar een infectie en sneeuwstorm worden haar bijna fataal als ze het bewustzijn verliest.
Enkele dagen later komt Cassie bij en ze blijkt door ene Evan Walker in huis te zijn genomen en verzorgd. Een niet geheel vervelende bijkomstigheid is dat Evan behoorlijk knap en mysterieus is. Maar daar schuilt ook meteen het gevaar in. Is hij menselijk of heeft hij andere plannen met haar? Ondanks alles probeert ze hem te vertrouwen, mede omdat hij wil helpen haar broertje Sam te vinden.
Ondertussen maken we kennis met Ben Parisch, de jongen waar Cassie op de middelbare school verliefd op was en die wonder boven wonder nog leeft. Hij is naar dezelfde plek als Sam gebracht: een militaire basis waar de bevelhebbers de kinderen klaarstomen om een leger tegen de buitenaardsen te vormen. Maar zijn de bevelhebbers wel degenen die ze zeggen te zijn en gaat het lukken om als kindsoldaat de buitenaardse wezens te verslaan?


Ze weten wat we denken. Ze weten hoe we sterven. Ze namen ons alles af wat de moeite waard is. En nu komen ze voor de rest…

De 5de golf wordt verteld vanuit drie personages: Cassie, Evan en Ben (Zombie). Hierdoor weet je als lezer steeds beter wat er speelt en in wat voor absurde wereld de mensheid ineens is terechtgekomen. Omdat de buitenaardse wezens er net als wij uitzien, kun je niemand meer vertrouwen en is het doden of gedood worden. Vertrouwen, iets wat voor ons vrij normaal is, is geheel weggevaagd, en het enge is dat je soms wel móét vertrouwen wil je overleven. Yancey heeft dit op voortreffelijke wijze beschreven; de emoties zijn zo goed uitgediept dat je niets anders kunt dan meeleven van begin tot eind.

De onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat niets is wat het lijkt. Hierdoor besef je des te meer hoe goed deze aanval gepland is, omdat de personages iets wordt ontnomen wat ons zo sterk maakt: onze menselijkheid. Langzaam bij beetje brokkelt dit steeds meer af. Dit alles wordt versterkt door het verhaal zelf, waarin de meest bizarre gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen.

Al met al is De 5de golf een verrassende YA die je zeker gelezen moet hebben. De plot beantwoord de meeste vragen, maar lang niet allemaal, waardoor het te hopen is dat er een vervolgdeel komt. Mis dit boek niet!

Uitgever: A.W. Bruna
Prijs: 17,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.