Interview Christine Bols

Hoewel Christine Bols pas op haar zestigste begon met het schrijven van boeken kan zij inmiddels al lang geen nieuwkomer in schrijversland worden genoemd. Eerder schreef zij al drie voorgaande delen met het inspecteurs duo Sackley en McCool. Nu is daar Dancer, het vierde deel in deze spannende serie. Tijd om een eens nader kennis te maken met deze Vlaamse schrijfster.

Wie is Christine Bols, de schrijver achter Dancer?
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Mijn interesse voor boeken heeft altijd al bestaan, van zolang ik me kan herinneren. Het schrijven zelf is pas begonnen toen ik twaalf was en tot mijn grote verbazing een wedstrijd won met een kortverhaal. Jarenlang heb ik de drang gehad om hier meer mee te doen, maar door drukke bezigheden is het er nooit van gekomen. Tot ik met vervroegd pensioen ging en de tijd rijp was. Het woord ‘laatbloeier’ is hier zeker op zijn plaats.

Je hebt jaren gewerkt als directie-assistente, hoe ben je er toe gekomen om boeken te gaan schrijven?
Een full-time job, een huishouden en zo veel andere dingen maakten het moeilijk om een volwaardig boek te schrijven. Maar toen ik vrije tijd kreeg na mijn pensioen, heb ik mij volop op mijn passie gestort. Ik had nooit zelfs maar durven dromen dat het zou worden uitgegeven, laat staan dat er nog vervolgverhalen zouden komen. Maar, zo zie je maar, niets is onmogelijk.

Dancer is niet je eerste boek, maar de vierde van de serie. Eerder schreef je Vrouwen van Corvallis, Waverly en Greenfields. wist je van begin af aan dat je een serie zou gaan schrijven of is dit gaandeweg zo gelopen?
Ik ben nooit aan ‘Vrouwen van Corvallis’ begonnen met de gedachte ‘dit wordt de eerste in een reeks’. Mijn uitgever raadde me aan dit te doen, vooral omdat de hoofdpersonages voldoende potentieel hadden om het volgens hem lang uit te zingen. En zo geschiedde….

Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Aan een verhaal begin ik nooit zonder stramien. Als ik niet vooraf weet waar ik uiteindelijk naartoe wil, loopt het gegarandeerd mis. Begin, midden en einde liggen dus vast. Tijdens het schrijven kan er me plots iets te binnen schieten waardoor er een zijplot ontstaat of waardoor andere gebeurtenissen het verhaal interessanter maken, maar ik werk steevast naar het vooropgestelde doel toe.

Kun je ons iets vertellen over de andere boeken uit de serie, gaat het verhaal bijvoorbeeld verder of zijn alle delen los van elkaar te lezen?
Alle boeken hebben dezelfde twee hoofdpersonages, nl. Tim Sackley en Jude McCool. De verhalen kunnen perfect los van elkaar gelezen worden, maar het is altijd leuk de evolutie van de karakters te kunnen volgen. In volgorde lezen is geen noodzaak maar wel prettiger.

Is met Dancer de serie nu compleet of kunnen we nog een vijfde deel verwachten van het inspecteursduo Sackley en McCool?
Dat is waar het schoentje een beetje wringt. Je kan een serie eindeloos laten doorgaan natuurlijk, maar je moet ook rekening houden met je lezers. Hebben ze er op een gegeven moment niet genoeg van? Krijg je de reactie ‘weer meer van hetzelfde?’. Tot op heden is dat nog niet gebeurd en is iedereen nog enthousiast over Sackley en McCool. Dus, hier denk ik nog even over na.

Je hebt nu een thriller serie geschreven, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Voor non-fictie ga ik echt alleen voor thrillers. Wat ik ooit nog wel wil doen, is een true crime schrijven en dan meer bepaald het verhaal van de verdwijning van Maddie McCann, vermoedelijk bij iedereen wel bekend. Maar dat kan ik pas doen als de zaak ook effectief is opgelost en de schuldige(n) gekend. Vermits dat nog jaren kan duren, blijf ik voorlopig bij thrillers.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een thriller of kies je dan juist voor iets uit een ander genre?
Mijn keuze gaat automatisch naar thrillers en dan vooral naar het iets hardere werk: Karin Slaughter, Fitzek, Robotham. Maar ik kan af en toe een biografie of een waargebeurd verhaal ook echt wel smaken. Fantasy is niet zo mijn ding, hoewel ik voor een recensie ooit De Stad van Gemmel heb gelezen en dat heeft me zo geboeid dat ik me bijna heb bekeerd.

Zijn jouw dagen enkel gevuld met boeken en schrijven of heb je daarnaast andere bezigheden?
Eigenlijk hebben mijn bezigheden grotendeels met boeken te maken. Naast auteur ben ik ook nog officieel recensent bij Hebban.nl (Crimezone). Er moeten twee à drie boeken per maand gerecenseerd worden. Daar kruipt vrij veel tijd in als je het goed wil doen. Mijn sociaal leven wil ik ook niet verwaarlozen. Af en toe bezoekjes aan vrienden en een gezellig namiddagje shoppen met mijn partner en op reis gaan, daar hou ik ook wel van. Ik probeer een gezond evenwicht te vinden.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten, wellicht nog een boek?
Ik heb de smaak van het schrijven te pakken en zo lang ik mijn lezers kan blijven boeien, ga ik door. Of het volgende boek nu deel vijf in de reeks van Sackley en McCool is of misschien een stand alone, daar ben ik nog niet echt uit. En misschien zie je ooit wel het verhaal van Maddie McCann verschijnen … wie weet.

Kijk voor meer informatie over Christine Bols en haar werk op www.christinebols.com

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.