interview-gilbert-keyzerAuteur Gilbert Keyzer heeft een rijk verleden. Inmiddels is hij zestig en vult zijn dagen met het schrijven van boeken, verhalen en gedichten. Een nieuwkomer is hij allerminst te noemen, want kortgeleden kwam zijn derde roman uit. In de ezels van Menousos emigreert een gezin naar Griekenland en krijgt te maken met maatschappelijke thema’s als pesten op social media en vluchtelingen. Tijd om eens nader kennis te maken met deze bijzondere auteur.

Wie is Gilbert Keyzer, de auteur achter De ezels van Menousos?
Ik ben een dromer. Heel veel van mijn dromen zijn uitgekomen. Ik ben ook een werkeloze man van zestig, die al jaren solliciteert maar geen baan vinden kan.

Je bent in 2013 begonnen met schrijven, hoe ben je daar zo bij gekomen?
In september 2013 was ik op vakantie. Het lukte me om me op mijn verleden te focussen en de belevenissen die ik tijdens mijn carrière in loondienst heb meegemaakt in verhalende vorm op papier te zetten.

Is De ezels van Menousos helemaal fictie of heb je wellicht ook eigen ervaringen erin verweven?
Deze roman is grotendeels fictie. Ik heb er wel vakantie ervaringen in verwerkt.

Had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd of is het verhaal gaandeweg ontstaan?
Het wonderlijke is dat ik het verhaal in grote lijnen in mijn hoofd had, maar dat gaandeweg het schrijven ervan de personages met me op de loop gingen. Het was soms alsof zij, en niet ik, het verhaal schreven.

Eerder schreef je ook De kunst van het slapen en Albert en de doden, kun je hier iets over vertellen?
Deze eerste twee romans kennen een sterk autobiografisch karakter. Albert en de doden gaat over een man die erachter komt dat hij niet over leidinggevende capaciteiten beschikt. De kunst van het slapen vertelt het verhaal van een oudere man die zijn baan kwijtraakt. Dat is mij enkele jaren geleden overkomen. De thematiek betreft het isolement van een individu in een groep, zoals een team of een familie.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek zullen halen, enkel een ontspannend verhaal of is er nog een achterliggende gedachte?
De achterliggende gedachte heeft te maken met de krampachtigheid waarmee sommigen een droom willen realiseren en blind worden voor de risico’s. De ironie ligt hem in de hoofdpersoon de niet van dieren houdt, maar het is een ezel die hem van het eiland af helpt.
Men kan zich ook afvragen: wie zijn de werkelijke ezels?
Bovendien worden enkele actuele thema’s behandeld, zoals het getreiter via sociale media en het vluchtelingen probleem.

De ezels van Menousos is net als je andere boeken een roman, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Ik schrijf ook korte verhalen en gedichten.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een roman of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Meestal lees ik romans van mijn favoriete auteurs, maar ik lees ook veel geschiedkundige boeken.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Schrijven en lezen nemen bijna al mijn tijd in beslag. Om mijn geest scherp te  houden speel ik schaaktoernooien op internet.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Binnenkort verschijnt de roman: De vloek van de zigeunerin.
Ik heb het manuscript van een vijfde roman klaar voor publicatie en schrijf momenteel een roman over Almere, mijn woonplaats. Bovendien wil ik komend jaar een aantal korte verhalen uitlaten geven.

Kijk voor meer informatie over Gilbert Keyzer, kijk op zijn persoonlijke Facebook of op de auteurspagina van Gilbert op Facebook.

 

[bol_product_links block_id=”bol_584b0a57338b8_selected-products” products=”9200000071487083,9200000053301167,9200000052165271″ name=”Gilbert Keyzer” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

2 reacties op Interview Gilbert Keyzer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.