Interview Maarten Heyman

Maarten E.C. Heyman schreef De avonturen van Jesse, een boek met twee verhalen over een jongen die met zijn vader op de vrachtwagen mee gaat. Samen met zijn vriend Tom en de hond Buster beleven ze fantastische avonturen. Een spannend jeugdboek met een educatief randje. Tijd om eens wat meer van deze creatieve schrijver te weten te komen.

Wie is Maarten E.C. Heyman, de schrijver achter De avonturen van Jesse?
Mijn naam is Maarten, ik ben gehuwd met Elly en vader van twee zoons. Daarnaast heb ik een kleinzoon en een kleindochter. Na heel lang in het bedrijfsleven te hebben gewerkt met daarnaast veel bestuursfuncties besloot ik mij te richten op het schrijven.

Je hebt jaren in het internationale bedrijfsleven gewerkt en was zelfs medeoprichter van een organisatieadviesgroep. Hoe kom je dan opeens bij het schrijven van spannende jeugdverhalen?
Naast creatief en fantasierijk ben ik ook beeldend ingesteld. Eerder heb ik een stripverhaal geprobeerd maar ik kon, na een aantal mislukkingen, geen geschikte tekenaar interesseren. Toen heb ik besloten het eerste verhaal van Jesse uit te schrijven en van het een komt het ander.
De inspiratie kreeg ik door Willy van der Heide, een schrijver uit mijn jeugd die de Bob Evers serie schreef. Deze serie gaat over drie vrienden die in de vakantie avonturen beleven omdat een van de vaders reder is en er bijvoorbeeld voor zorgde dat ze mee mochten varen met een vrachtschip of een coaster. “Drie jongens op een onbewoond eiland” is een titel en een verhaal dat ik nooit vergeten ben.

Had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd of groeien de verhalen van Jesse gaandeweg tijdens het schrijven?
Ik maak eerst een scenario waarin ik beslis in welk land het avontuur plaats vindt en welke elementen van de taal en cultuur in het verhaal moeten worden meegenomen. Dan de globale verhaallijn in de vorm van scènes. Ook moet er minstens een maatschappelijk actueel thema in verwerkt zijn. Het is bestemd voor jeugd van ca 11 jaar en ouder en moet dus educatieve aspecten bevatten. Spanning, humor en emotie zijn de ingrediënten om een smakelijke taart te bakken.
Overigens zijn er, net als bij Lucky Luke de Daltons, ook bij Jesse steeds dezelfde boeven alleen in steeds een andere gedaante. Tenslotte, humor is pas echt leuk als het af en toe ook is voorzien van klucht.

Waarom heb je juist voor spannende jeugdverhalen gekozen?
Zoals ik al zei door inspiratie door Willy van der Heide. Daarnaast is ook het concept leuk dat je in de vakantie met een vrachtwagen naar het buitenland gaat. Dat creëert de mogelijkheid om het verhaal, waar ook in Europa, te positioneren. Voor de meeste jongens is een vrachtwagen een magisch ding, groot, King of the Road…

De avonturen van Jesse wordt afgesloten met een voorproefje van nog twee doldrieste avonturen van Jesse. Mogen we hieruit opmaken dat De avonturen van Jesse een vervolg krijgt?
Klopt, dit is deel 1. In deel 2, staan de verhalen Jesse en het Geheim van Maiden Tower (Ierland) en Jesse en de Diamantrovers (Sicilië). Dit tweede deel ligt bijna op de plank en zal in principe begin 2015 worden uitgegeven. Over het derde deel met daarin verhaal 5 en 6 moeten nog besluiten worden genomen.

Heb je al reacties gehad op De avonturen van Jesse?
Jazeker, inmiddels heb ik al wat feedback mogen ontvangen. Zo worden de verhalen van Jesse spannend en humoristisch genoemd. Men vindt het beeldend geschreven. Ook een reactie was dat ze leuk en leerzaam zijn.

De avonturen van Jesse zijn spannende jeugdboeken, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Jazeker, op dit moment werk ik aan een SF verhaal voor volwassenen. Het schrijfwerk is op dit moment in het eindstadium: DEEPFISH 02 wordt nog redactioneel bewerkt maar zal binnenkort worden uitgegeven.
Verder heb ik geschreven: diverse korte verhalen, niet alleen fictie maar ondermeer een fantasy vertelling gebaseerd op een bestaande mythe.

Waar kies je voor als lezer zijnde, heb je bijvoorbeeld een favoriet genre?
Schrijvers die ik graag lees zijn onder andere Jonas Jonasson, Frank Herbert, Thomas Rosenboom, Leon de Winter, Arnon Grunberg, Donna Tart.
Momenteel lees ik “Woede” van Salman Rushdie.
Gebonden aan een specifiek genre ben ik niet, maar Nederlandse literatuur is top.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Jazeker. Naast Lezen en met de hond wandelen ben ik ook sportief, zowel actief als passief. Verder ben ik geïnteresseerd in de Franse taal en cultuur en houd ik me creatief bezig met het maken van muurschilderingen.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Eerst natuurlijk DEEPFISH 02 en daarna Jesse deel 2 begin 2015. Dan wellicht deel 3 met twee avonturen en natuurlijk SF en Fantasy. Er staat nog genoeg in de planning.

Kijk voor meer informatie over Maarten E.C. Heyman op:
http://bobajob.nl of neem een kijkje op Facebook

Cover De avonturen van Jesse

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.