interview-titia-wijbengaPsycholoog Titia Wijbenga brengt in haar praktijk mensen dichter bij elkaar en dat is precies wat zij ook wil bereiken met haar debuut, het duoboek TAGGED. Twee boeken, hetzelfde verhaal, maar beide geschreven vanuit een ander perspectief. Door de boeken samen te lezen en later elkaar bij te praten krijgt heeft dit duoboek nét iets extra’s. Maar wie is Titia Wijbenga precies en hoe kwam ze op dit originele idee? Laten we haar wat vragen stellen.

Wie is Titia Wijbenga, de auteur achter het duoboek TAGGED?
Ik heb een eigen praktijk voor psychotherapie voor kinderen, volwassenen en partners. Daarnaast werk ik als zorgcoördinator in de jeugdhulpverlening. Het schrijven heb ik in mijn vrije tijd gedaan. Elk vrij half uurtje kroop ik weer achter de laptop. Met heel veel plezier trouwens!

Hoe ben je op het idee gekomen om deze twee boeken te schrijven?
Het is altijd lastig om precies te omschrijven hoe een idee ontstaat. Ik voelde vrij onverwachts het verlangen om te gaan schrijven. Tot mijn eigen verrassing ging dit gepaard met de sterke behoefte om een ouder en kind met elkaar in contact te brengen over het boek. Het samen lezen op een leuke en gelijkwaardige manier. Dat de één andere voorkennis heeft waardoor de ander nieuwsgierig wordt. En andersom. Misschien raken ze in gesprek over het verhaal, of blijft het bij enkel een geheimzinnig woord of blik. Dat maakt niet uit. Ze doen iets samen en dat is mijn bedoeling.

Vervolgens bleek TAGGED ook heel geschikt te zijn om door twee jongeren gelezen te worden of door twee volwassenen. Dat is de feedback die ik heb gekregen van iedereen die de concepten heeft meegelezen. Zelfs mijn schoonvader van voorbij de tachtig vond het een boeiend verhaal.

Is het verhaal gaandeweg ontstaan of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Ik heb in mijn ligstoel op de camping in Frankrijk het verhaal op hoofdlijnen uitgedacht om mezelf op weg te helpen. Maar over de precieze afloop heb ik mezelf laten verrassen. Daardoor voelde ik de vrijheid om in het verhaal nog meerdere kanten op te kunnen. Dat vind ik leuker schrijven, want zo blijft het voor mij ook heel spannend hoe het afloopt. Ik merkte ook dat ik sneller ging schrijven als het een spannend fragment was. Soms betrapte ik mezelf erop dat ik me afvroeg hoe zou het aflopen. Op die momenten vergat ik grappig genoeg dat ik dat zelf mag bepalen.

In het dagelijks leven werk je als psycholoog, kun je ons hierover iets vertellen?
In mijn praktijk Sprankel Therapie bied ik psychotherapie aan kinderen en volwassenen. Mijn specialisaties zijn o.a. het behandelen van angst en trauma en het leren omgaan met hoogsensitiviteit. Ik vind het fantastisch om mensen te begeleiden om weer in hun kracht te komen.

In hoeverre heeft je werk als psycholoog invloed gehad op het verhaal?
Wat mij drijft als therapeut is de wens om kinderen, volwassenen en partners te begeleiden om weer contact met zichzelf te krijgen. Uiteraard in eerste instantie om zich weer goed in hun vel te voelen, maar ook om vervolgens beter de verbinding met anderen te kunnen maken. Daarom heet mijn praktijk ook Sprankel. Sprankel betekent ‘vonk’ of een ‘opflikkering van licht’. Als die vonk er weer is wakkert het vuurtje aan en gaat het weer vanzelf. Meer is er niet nodig. Dit is ook de achtergrond van het idee van twee boeken, één verhaal.

Verder ben ik gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, één van de thema’s in de boeken. Niet omdat het een ziekte zou zijn, zeker niet. Het is een prachtige kwaliteit. Alleen omdat je zo gevoelig bent kan het een behoorlijke uitdaging zijn om bij jezelf te blijven en je te beschermen tegen emoties en prikkels van je omgeving. Zeker kinderen weten er meestal nog geen raad mee. Maar ook volwassenen lopen er vaak tegenaan. Het doel is dat ze leren herkennen wat er gebeurt en grip krijgen op het bewust inzetten van hun kwaliteit.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boeken zullen halen?
Ik hoop dat de boeken iets in beweging zetten. Als je ze met iemand anders tegelijk leest hoop ik dat het een paar leuke contactmomenten oplevert. Het kan ook zijn dat je je herkent in één van de personages, bijvoorbeeld omdat je zelf ook hoogsensitief bent, waardoor je je misschien gesterkt voelt. Maar ik word er ook blij van als ze je gewoon hebt genoten van het spannende verhaal, geschreven vanuit meerdere perspectieven.

Heb je al reacties gehad op TAGGED, wat vinden lezers bijvoorbeeld van het duoboek idee?
Ik hoor nu al terug van lezers dat het idee van het duoboek werkt. Bijvoorbeeld alleen al het feit dat ze vooraf afspreken met wie ze de boeken samen gaan lezen. Dan begint het al, en daar word ik blij van. Verder krijg ik vaak terug dat mensen niet kunnen stoppen met lezen omdat het spannend is en ze willen weten hoe het afloopt. Dat vind ik een groot compliment en dat geeft mij als beginnend schrijver al wat meer zelfvertrouwen.

De boeken TAGGED zijn samen je debuut. Is met het schrijven van dit verhaal een nieuwe auteur opgestaan of was het eenmalig?
Ik heb in de afgelopen zomervakantie de hoofdlijn van het volgende boek al uitgedacht. Als de rust rondom TAGGED wat is teruggekeerd ga ik de tijd zoeken om te beginnen met schrijven. Ik voel het al borrelen, dus het zal vast niet lang duren voordat ik eraan begin.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, welk genre heeft je voorkeur?
Eerlijk gezegd kies ik vanwege tijdgebrek vaker een studieboek dan een boek voor ontspanning. Er zijn nog zoveel boeken die ik als therapeut wil lezen dat ik daar de voorkeur aan geef. Maar tussendoor kies ik voor meestal voor thrillers. Het nadeel van het feit dat ik zelf ben gaan schrijven is wel dat ik veel kritischer ben geworden over andere thrillers. Aan de andere kant heb ik ook meer respect gekregen voor de schrijvers, omdat ik nu weet wat voor moeilijke puzzel het is.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Ik verwacht in ieder geval nog een volgend boek, verder kijk ik niet. Want ik krijg dit alleen voor elkaar als ik de drang om te schrijven van binnenuit voel. Anders wordt het iets wat moet en daarvoor is mijn vrije tijd mij te kostbaar.

Kijk voor meer informatie over Titia Wijbenga op: www.titiawijbenga.nl en www.sprankeltherapie.nl.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.