Vanaf 3 mei teisterden in Gouda autobranden, uiteindelijk zijn er in totaal 24 auto’s in brand gestoken. Nu is het tijdelijk stil, gelukkig. De laatste autobrand was op 31 mei.

Een van de eerste auto’s die in de brand vloog was van een vrijwilligster van het wijkcentrum De Walvis. Ik ken haar omdat ik daar tot een tijd geleden elke week was. Het is een warme vrouw die graag voor iedereen klaarstaat en heel graag kookt voor iedereen. Ik vond het vreselijk voor haar. Voor het eerst was een autobrand van iemand die ik ken.

En er kwamen steeds meer en meer autobranden in diverse wijken. Ook in mijn wijk gebeurde het. In mijn vakantie zag ik op instagram van de politie een overzicht waar allemaal was gebeurd. Tot mijn schrik… ook in mijn straat is een auto in de brand gestoken.

Die nacht sliep ik slecht wat logisch was, want dan komt het heel dichtbij. Ook al was ik op dat moment in Frankrijk. Ik besloot mijn buurmeisje, nou ja, meisje… jonge vrouw nu, te appen om te vragen van wie die auto was. Wat blijkt, hij was van mijn buurvrouw! En ook op een plek waar ik eigenlijk heel vaak mijn auto neerzet! Dat hield mij wel even bezig!

Het is dat ik mijn auto bij mijn ouders had neergezet anders was de kans heel groot geweest dat ik dus geen auto meer had. Sommige buren dachten ook eerst dat het mijn auto was. Ik belde de dag na mijn vakantie even aan bij mijn buurvrouw, om te zeggen dat ik het erg vond voor haar. Wat blijkt, zij wist het niet tot de volgende ochtend want zij was namelijk niet wakker geworden die nacht. Ondanks dat er aan de deur gebeld was en de brandweer voor de deur stond en de slaapkamer is nota bene boven de voordeur. Dat ik niet wakker word, is logisch. De volgende ochtend werd er bij haar aangebeld door de krant en toen wist zij past dat het haar auto was.

Doordat de andere buren wakker waren en iedereen hebben gewaarschuwd zijn er veel minder auto’s beschadigd door die brand. Wel kun je zien waar het was want al die struiken die beschadigd waren zijn teruggesnoeid.

Aantal dagen later was er weer een brand bij mij in de straat, ietsje verderop. Een werkbus vloog in de brand en gelukkig waren de gastanks leeg. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn wanneer die nog vol zaten.

De eerste nacht dat ik thuis was heb ik slecht geslapen, ik keek regelmatig naar buiten of er geen brand was. Gelukkig is het bij een nacht gebleven. Maar wat komt het dan zo dichtbij. Ik dacht wel eens… wat als het mijn auto was… ik heb geen geld om een nieuwe te kopen tenzij ik dus een keuze ga maken… studie of auto… Maar gelukkig hoef ik niet te kiezen.

Maar zoals ik al schreef, het is al een tijdje stil. Wie heeft het gedaan? Dat weten ze nog niet, wel werden wat acties ondernomen zoals preventief mogen fouilleren, de Nationale Eenheid stuurde politie te paard om ’s nachts te patrouilleren, buurtwachten die voorlopig doorgaan en er staan in mijn wijk nu 4 extra camera’s voor beveiliging. Die camera’s blijven tot 6 juli. Eentje staat op een plek waar ik zowat elke dag langs kom. Dan denk ik… hebben ze een vermoeden wie het gedaan heeft als er in mijn wijk 4 extra camera’s hangen.

Ook al is het nu een tijdje stil… maar is het ook echt afgelopen of komt de dader terug als de aandacht verslapt is? Tijd zal het leren! Elke ochtend kijk ik uit mijn raam en denk, mooi ik heb mijn auto nog.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.