Sinds dit jaar houd ik mijn administratie goed bij. Ik heb een laag inkomen, eigenlijk onder het sociaal minimum. Maar dankzij huur- en zorgtoeslag red ik het allemaal net. En ik heb gelukkig geen gat in mijn hand.

Vorig jaar had ik besloten er lekker van te genieten en dit jaar werk ik strak met potjes. Elk potje heeft een budget en door met dat budget te werken kan ik toch nog leuke dingen doen. Dankzij de belastingteruggave ben ik nu nog maar met één potje over mijn budget heen. Dus voorlopig even rustig aan op dat gebied. Ik ben door dat betreffende budget heen omdat ik al aan het begin van het jaar een concertkaart heb gekocht voor oktober. Maar over drie maanden sta ik gelukkig weer in het plus. Om het tekort even te compenseren heb ik geld geleend uit andere potjes.

Elke maand schrijf ik geld over naar diverse potjes. Ik heb twee spaarrekeningen waarvan een voor lange termijn sparen is, zoals auto, tandarts, mogelijke terugbetaling belasting voor volgend jaar en als mijn vakantiegeld binnenkomt voor vakantie. Want ik wil natuurlijk wel -als het lukt- volgend jaar met een vriendin op vakantie naar Schotland. De andere spaarrekening is voor de korte termijn, zoals cadeautjes, restaurant en dergelijke.

Natuurlijk kan ik mijn WAO uitkering aanvullen met bijstandsuitkering. Maar vanwege de hoge eisen die mijn gemeente stelt, heb ik daar vanaf gezien. Om voor 100-150 euro in de stress te schieten dat niet ten goede komt van mijn gezondheid vind ik het niet waard. Dan maar zuiniger aan doen en verstandiger mee omgaan.

Door maandelijks meer te betalen dan wat ik daadwerkelijk gebruik, voorkom ik dat ik achteraf voor de energiekosten moet gaan bijbetalen en zo krijg ik elk jaar weer leuk bedrag terug. En door het eigen risico elk maand te betalen, heb ik niet aan het einde van het rit één grote rekening.
Ik heb nu bij Hans Anders een brilplan afgesloten, elke maand betaal ik een klein bedrag zodat ik over twee jaar een nieuwe bril kan aanschaffen. In de winter probeer ik zo laag mogelijk te verwarmen. Door een dikke trui aan te trekken en met lekker een plaid over mijn benen bespaar ik op die kosten en krijg ik stookkosten weer terug. Daarnaast heb ik kwijtschelding aangevraagd voor waterschap- en gemeentebelasting, hopelijk wordt de kwijtschelding goedgekeurd.

Wel betekent dat ik door dat lage inkomen niet helemaal biologisch kan koken/bakken zoals ik zou willen. Ik probeer het wel zo bewust mogelijk te doen maar het is niet haalbaar om er 100% voor te kunnen gaan. Dat is niet erg, ik ben tevreden met hoe ik het nu doe en stapsgewijs leer ik dingen zelf te maken die gezond en niet te duur zijn.

Ondanks dat ik zo goed mogelijk oplet en het geld zo goed heb verdeeld, kom ik elke maand net niet uit. Ik snap er niets van en elke keer loop ik alles nog eens na… Maar ik kom er niet achter waardoor het toch niet helemaal overeen komt met mijn theoretische verdeling van inkomsten. Ondanks dat ben ik tevreden met hoe ik het doe en dat ik ondanks mijn lage inkomsten toch van het leven geniet!

 

written by

4 reacties op Financieel plaatje

 1. Hoi Paulien,

  Als jouw WAO-uitkering lager is dan het sociaal minimum heb je waarschijnlijk recht op een toeslag boven op je WAO-uitkering van het UWV.

  Als verzekerd bent bij VGZ heb je 1 x in de drie jaar recht op een gratis bril bij o.a. Hans Anders.

  Super dat je toch van je leven geniet en knap hoe je het allemaal doet.

  Groetjes,

  Mieke

  • Klopt daar heb ik recht op maar ik moest binnen twee weken opgeven en ik was nog bezig met uitzoeken van bijstand waardoor ik dus geen recht meer op heb, blijkbaar.

   Ik zit bij een andere zorgverzekeraar omdat die goedkoper was voor mij gezien wat ik nodig had.

   Dank je!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.