Het is weer de tijd van het jaar, belastingaangifte! Elk jaar is het weer spannend, wordt het of een teleurstelling of een vreugde, wordt het hmpfff of yeah?

Ze kunnen je het inderdaad gemakkelijker maken, maar geheid niet leuker. De bekende blauwe enveloppe viel weer mijn brievenbus binnen, en nu is het weer tijd om ervoor te gaan zitten. Gelukkig heb ik de tijd tot 1 mei zoals heel Nederland volgens mij. Alleen ik vind het heerlijk als ik in maart de aangifte al heb weg kunnen werken, dan kan het ik weer tot volgend jaar even vergeten.

Dit keer hebben ze zelf de systeemcapaciteit verhoogd, zodat het systeem niet te snel wordt overbelast zoals vorig jaar. Eerlijk gezegd vond ik offline werken prettiger en het lijkt mij handiger, geen systeemoverbelasting probleem. Maar goed, zij zullen er hopelijk voor geleerd hebben en dus weten wat handiger is. Het is afwachten of het systeem weer overbelast raakt, want werkende mensen doen meestal hun aangifte in het weekend, wat een logische redenering is.

Het is ook wel wat uitzoekwerk, wat mag ik wel terug vragen en wat niet. Kom ik over de drempel heen of niet? Welke bonnen mag ik wel gebruiken en welke niet? Gelukkig doe ik de meeste bonnen al in een speciaal groen plastic mapje dat ik gebruik voor de belastingdienst. Zodat ik niet overal nog moet gaan zoeken, waar liggen die bonnen ook al weer? Aan de hand daarvan loop ik ze na of ik die bon kan gebruiken of niet.

En dan is het voor degene die nog toeslagen krijgen ook spannend… Want als het verzamelinkomen hoger uitvalt dan wat je had opgegeven, dan moet je de toeslagen terugbetalen. Is het verzamelinkomen lager dan wat je had opgegeven, dan heb je kans dat je nog met terug werkende kracht toeslagen krijgt. Ik heb de gewoonte om het verzamelinkomen hoger in te schatten, want ik heb er al een paar keer slechte ervaringen mee gehad en heel veel terug moest betalen. Die fout maak ik niet meer. Dan ontvang ik liever wat minder toeslagen dan waar ik misschien recht op heb.

Ik zou zeggen, succes allemaal!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.