Eigenlijk heb ik vandaag helemaal geen zin om een stukje te schrijven.
Al helemaal niet als het ook nog ergens over moet gaan. Dus beperk ik me maar tot wat geleuter en gebreuzel over politici die vaak hetzelfde doen. Veel woorden om helemaal niks te zeggen.

Op 15 maart is er voor partijen veel te winnen; en te verliezen natuurlijk.
Doorgaans volg ik ook de landelijke politiek vrij aardig maar eerlijk gezegd heb ik er helemaal geen verstand van. Geeft niet. Ik zou de Tweede Kamerleden die er ook niks van snappen niet de kost willen geven. Op dinsdag 14 maart gaan de lijsttrekkers een laatste keer op tv met elkaar in debat en dan is het woord aan de kiezer. Er valt zeker heel wat te kiezen. We gaan er helemaal van zweven.

Ik blik even terug op de afgelopen kabinetsperiode.
De economie is weer op orde. Ja, nou en? Da’s wel belangrijk maar slechts een deel van het verhaal. Volgens mij gaat het bij politiek vooral ook om maatschappelijke problemen aan te pakken. Hoe staat het met de werkgelegenheid, hoe zit het met onze koopkracht, hoe zal het gaan met onze pensioenen? Wat hebben we bereikt op het gebied van milieu? Zomaar een paar dwarsstraten.
Er is veel onbegrip en onrust bij burgers. Zij maken zich zorgen over de opvang van vluchtelingen. Zijn het er niet wat veel of moeten we nog veel meer doen? Welke kant gaat het op met Europa; willen we dat nog wel?
Grote kiezersgroepen begrijpen het verre Den Haag niet meer en willen oplossingen voor problemen waar ze misschien wel dagelijks mee te maken hebben. Niet alsmaar een ver-van-mijn-bed-show. Een perfecte voedingsbodem voor de al dan niet zinnige gedachten van populisten. Er is veel bereikt maar het spel dat gewone burgers echt zal raken moet nog beginnen.

De lusten van de afgelopen vier jaar eigent vooral de VVD zich toe.
Ik denk weer aan die beloofde € 1.000,– die we niet krijgen. Pinokkio Rutte blijkt lang niet zo betrouwbaar te zijn als hij ons wil doen geloven. Ik hoor hem dezer dagen op tv zeggen dat mensen “die in een uitkering zitten” eigenlijk maar probleemgevallen zijn. Knul, die mensen noemen we “uitkeringsgerechtigden”. Vadertje Drees (PvdA) had destijds als premier wél respect voor mensen in een moeilijke positie. Als het aan Rutte ligt gaan uitkeringsgerechtigden er de komende jaren op achteruit. Geldt ook voor de bijstandsuitkering. “Bijstanders” krijgen nog vakantiegeld ook voor niets doen ….. zegt Rutte lichtelijk verbaasd. Alsof ze met die habbekrats op vakantie kunnen gaan. Walgelijk. En zoiets is premier voor alle Nederlanders. Rot op. Rutte.

De lasten van het gevoerde beleid komen terecht bij de PvdA.
Die partij betaalt een zware prijs voor de oprechte inspanningen om juist veel energie te stoppen in de maatschappelijke kant van de maatschappij. Er dreigt volgens de peilingen een historisch dieptepunt in zetelaantal. Ligt dat alleen aan die verdoemde samenwerking met de VVD? Ligt het aan de persoon Asscher?
Ik heb mijn twijfels en denk terug aan de lijsttrekkersverkiezing tussen Samsom en Asscher eind vorig jaar. Waarom werd die überhaupt gehouden? Zoiets los je als bestuur toch zeker samen met de twee kandidaten op basis van argumenten op? Met het eindresultaat ga je naar de leden. Nu eindigt Samsom na volstrekt misplaatste en onnodige openheid ten onrechte met een mes in de rug. Zo vernietig je als partij grondig je eigen kapitaal. Dat had nooit zo mogen gebeuren.
Blijft de vraag wie van beiden het nu beter gedaan zou hebben.

Terugkijken heeft alleen zin om te leren van wat je hebt gedaan. Goed en fout. Volgende week kijken we met z’n allen vooruit naar de komende periode. Wie de hoofdrolspelers zullen worden is volstrekt onduidelijk.
Rutte rekent met een brede smile zonder meer op verlenging van het contract als premier. Wilders leunt ogenschijnlijk nonchalant achterover en lacht; het volk begrijpt hem tenminste. Wil hij premier worden? Nee, wel invloed en dus macht. Zo zal het gaan.

Met Buma gaan we weer allemaal het Wilhelmus zingen. Wát we dan zingen snapt geen mens maar toch even gaan staan graag. Dit ter onderstreping van onze puur Nederlandse identiteit en zo. Buma gaat ook inburgerlingen persoonlijk haarfijn uitleggen hoe “van Duitsen bloed” en “den Koning van Hispanje” nu juist zo typerend zijn voor onze Nederlandse eigenheid. Belooft de kiezers gelukkig niet om water in wijn te gaan veranderen. Zegt premier te willen worden. Alsjeblieft niet zeg; politiek moet wel leuk blijven.
Roemer dan premier? Zegt voor de camera al te gretig en doorzichtig ja maar weet zelf ook wel dat hij daar volstrekt ongeschikt voor is. Ambieert hij dus ook niet. Een bevlogen idealist. Dat is wat hij kan; daar is hij ook goed in.
Pechtold aast wel degelijk op het Torentje. Kan ik mij wel iets bij voorstellen. Een wijs man, gepokt en gemazeld door zijn jarenlange ervaring.

En dan natuurlijk Klaver. Die jonge hond is een fris denker, een verademing. Weet verdomde goed wat hij wil en weet ook jongeren te bereiken en te enthousiasmeren. Een van de weinigen die daadwerkelijk inhoud wil geven aan onze afgesproken milieudoelstellingen. Bovendien ben ik vooral ook gecharmeerd van zijn gedachte voor een kabinet zonder VVD en PVV. Een sterk links georiënteerde coalitie met aandacht voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving (PvdA), gezondheidszorg (SP), milieu (GL), normen en waarden (CDA) en Europa (D66). Wie de premier levert daar komen ze samen wel uit.
Klaver wordt gegarandeerd premier maar nu nog even niet.

En dan alleen die mooie ogen van Klaver al, zo zwijmelen vrouwen.
Ik kijk in de spiegel en zie mijn eigen ogen.
Totaal ongeschikt voor de politiek.

 

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op Verkiezingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.