Ik neem nu een onderwerp dat al zo lang op mijn lijst staat… Negativisme versus positivisme. Ik word er een beetje moe van al die berichten dat we positief moeten zijn en ervoor moeten gaan.

Natuurlijk is het belangrijk om positief te zijn maar negatief zijn en voelen mag ook. Want dat hoort bij het proces. ‘Het leven gaat niet altijd over de rozen’ luidt een gezegde. En dat klopt. Er komen dingen op je pad en daar mag je je dan negatief over voelen en denken. Alleen het belangrijkste is dat je er niet in blijft hangen. Dat kan een valkuil zijn en neerwaarts werken.

Ik weet hoe moeilijk het is om positief te zijn en te blijven. Ik weet hoe duister het in mijn hoofd kon zijn. Maar juist door dat uiteindelijk te accepteren en doordat ik vind dat ik niet altijd positief hoef te zijn en te voelen, maakt het gemakkelijker. Dat komt ook tot uiting in mijn schilderij, de donkere en de lichte zwaan en samen vormen ze een eenheid. Wat ook vermoeiend is, is namelijk om steeds van mensen te horen, kom op, wel positief blijven enz… Dat is een zinloze opmerking tegen iemand die een depressie heeft. Ik heb juist door de depressies geleerd dat het oké is om je zo te mogen voelen, maar zoals ik al hierboven zei, het is niet goed om erin te blijven hangen.

Dan zie ik vooral op social media alles voorbij komen over positief zijn, over alles uit het leven te halen, enz… Sinds wanneer mogen mensen zich gewoon niet eens negatief zijn of voelen. Het begint een beetje een soort taboe te worden om je negatief te mogen voelen of te zijn. Aan de andere kant kan ik het ook begrijpen want iedereen die op social media komt gelukkig, positief, gebalanceerd en succesvol over. Alleen denk ik dan, als je succesvol bent, mag je dan niet je momenten hebben dat je even negatief ben of je zo voelt.

Het leven is vervuld met mooie en minder mooie dingen. En juist door minder mooie dingen te ervaren kan je des te meer genieten van de mooie dingen en dat ook meer waarderen. Zo is het leven en zo houdt het leven je in balans.

Wel merk ik dat enkele mensen op social media nu ook wat meer de werkelijkheid laten zien en er over schrijven. Want bij niemand gaat alles altijd perfect en goed. Dat is wat we wel willen uitstralen, maar dat is niet de werkelijkheid. We mogen ons positief en negatief voelen en zijn en dat is oké. Alleen het grappige is dat mensen meer reageren op positieve berichten dan op negatieve berichten. Ik vraag me dan ook af hoe dat komt. Is het omdat ze zelf genoeg negativiteit hebben meegemaakt of is het omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen…

Maar goed, ik omarm beide omdat ze een onderdeel zijn van wie ik ben en van mijn leven.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.