In een van mijn eerste columns van dit jaar schreef ik dat ik nieuwe hoortoestellen ging aanschaffen. Ik ben er geweest en draag nu nieuwe op proef.

Hoe werkt zo’n proces?
Je gaat eerst een test doen, dat kan in het ziekenhuis, een audiologisch centrum of gewoon bij de audicien in de winkel. Het ligt ook aan welke zorgverzekering je hebt. Sommige zorgverzekeraars zeggen dat je niet naar het ziekenhuis hoeft als je al langer een drager bent van een hoortoestel of boven bepaalde leeftijd. Ik ben gewend om elke 5 jaar naar de KNO te gaan en daar ook mijn gehoortest af te laten nemen. Nu wilde ik het sowieso bij de audicien laten doen omdat ik bij de vorige test een grote verlies had aan spraakverstaan. Die nu wonderbaarlijk is teruggekeerd.

Afspraak gemaakt met de audicien en een aantal dagen voor de afspraak kreeg ik diverse vragenlijsten thuisgestuurd. Al die papieren heb ik ingevuld en meegenomen en alles rustig met de audicien doorgesproken. Door mijn levenslange ervaringen met hoortoestellen weet ik ook wat ik wil. Het was een fijn gesprek en op basis van de gegevens die ingevoerd zijn, krijg ik een hoortoestel uit de zwaarste categorie, 5. Op basis van mijn gehoorverlies en deels rekening houdend met mijn wensen wordt er een categorie bepaald. Ik heb volgens mij altijd in categorie 3 gezeten. Maar met een categorie 5 hoortoestel heb ik meer mogelijkheden.

Na alles te hebben doorgesproken was het tijd voor een keuze. Ik wilde bij hetzelfde merk blijven, ik ben daar tevreden over. Maar ook omdat ik gewend ben aan het geluid van dat merk. Elk merk heeft toch net een iets ander geluid. Alleen wat nu anders is, is de kleur. Ik had altijd een hoortoestel van een soort huidskleur, nu heb ik gekozen voor donkerbruine hoortoestellen. Ik zag die kleur en vond dat zo mooi. Toen de oorafdrukken gemaakt en dan maar wachten.

Vorige week kon ik ze ophalen. Maar het is niet zomaar ophalen. Daar wordt een lange tijd voor uitgetrokken. Anders dan vroeger, hoeven de hoortoestellen niet meer met een draad gekoppeld te worden aan de computer. Ze kunnen nu draadloos alles instellen. Sinds mijn tienerjaren draag ik digitale hoortoestellen omdat ze die veel fijner kunnen afstellen dan analoge hoortoestellen. Het is altijd heel spannend hoe de nieuwe hoortoestellen zijn en wat voor mogelijkheden die hebben. Tegenwoordig kun je ook hoortoestellen bedienen via een app of met een ander hulpmiddel. Ik heb gekozen voor dat andere hulpmiddel. Zo kan ik dan naar muziek luisteren via bluetooth, kan ik handsfree bellen en als iemand iets gaat vertellen dan kan ik dat hulpmiddel geven want het is ook een microfoon. Dat is wel handig als bijvoorbeeld een kind gaat voorlezen, dan kan ik het kind nog beter verstaan.

Toen ik thuis kwam, hoorde ik steeds een soort gepiep/getik. Ik werd daar gestoord van, dus meteen weer terug naar de zaak gegaan. Ze hebben iets aangepast, ik hoorde het niet meer. Kom ik thuis, hoor ik het weer. Wat is dat nou?… het was van de klok uit de keuken. Ik hoorde het altijd in de keuken maar nooit als ik op de bank zat. Dus tja… duidelijk betere hoortoestellen. Ik hoor nu met toestel links 80% en rechts 75%.

Alleen de oorstukjes van beide oren zitten niet helemaal lekker, vooral rechts niet. Het geluid komt vervormd binnen. Met het oude oorstukje komt het niet vervormd binnen. Dus daar moet wel wat aangedaan worden. Daarnaast moet ik erg wennen dat ik meer geluiden hoor. En dat kan erg vermoeiend zijn. Ik heb niet gauw medelijden met horende mensen, maar tjeetje zeg… wat een vermoeiend wereld! Blij dat ik ze elke avond uit kan zetten en de stilte weer even kan verwelkomen.

Wordt vervolgd…

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.