Doordat er wat betreft corona een stijgende lijn is, is er dus een dringend advies om mondkapjes te dragen als je boodschappen doet en publieke ruimtes ingaat. Echt jammer dat het nu zover heeft moeten komen dat dit moet gebeuren.

De wereld is voor de doven en slechthorenden eigenlijk onvriendelijker geworden. Iemand schreef dat hij nu steeds meer het gevoel heeft dat iedereen boos is. Dat geeft aan hoe belangrijk mimiek is voor doven en slechthorenden. Ze zijn er eigenlijk afhankelijk van. Vooral doven en zwaar slechthorenden. Ik kan nog redelijk in een rustige omgeving aan de stem horen hoe die persoon is. Geluid komt wel door dat mondmasker minder duidelijk over, maar ik kan wel aan de klank van de stem horen hoe die persoon zich voelt. Maar in een winkelcentrum, nee dan is het wat lastiger.

Door de wet is eindelijk de Nederlandse Gebarentaal officieel erkend als taal. Eindelijk zijn er bij de persconferenties gebarentolken. En nu dit… Het zou fijn zijn als iedereen die in een publieke ruimte werken, zoals ziekenhuis, gemeente, supermarkten, etc… met doorschijnende maskers werken. Er zijn genoeg opties. Mijn collega op school werkt met een spatscherm. Waarom kunnen ze dat ook niet toepassen in de publieke sectoren? Er is een wet dat alles toegankelijk moet zijn voor welke beperking dan ook. Dit is niet toegankelijk meer voor doven en slechthorenden. Ik begrijp dat dit een raar situatie is, maar moeten ze ook niet voldoen aan die wet? Het zijn gewoon vragen waar ik aan denk.

Toen ik in de supermarkt aan een kassière vroeg, ‘Hoe doen jullie dit met de doven?’, en antwoordde zij, ‘Dan wijs ik naar het scherm’. Ik vind dat eigenlijk niet goed genoeg! Ik begrijp dat dit een vreemde wereld is geworden, een wereld waar wij niet aan kunnen wennen, denk ik. Alleen wij zijn nu zoveel maanden verder… Dan lijkt mij dat men vooral bij de gezondheidszorg toch al hadden moeten nadenken en daar wat aan doen. Juist op dat gebied, gezondheid is zo belangrijk en het is zo belangrijk dat de patiënten het goed begrijpen. Niet iedereen neemt een gebarentolk mee naar een gesprek met een arts of dergelijke. Ze zijn trots op hun zelfstandigheid! En nu… Daarnaast heeft men het liever niet dat er nog een persoon meekomt. Dat je alleen gaat, mits het niet anders kan.

Het is niet zozeer of ze dan kunnen liplezen. Een persoon die doof of zwaar slechthorend is, is afhankelijk van de mimiek die van het gezicht af te lezen is. Misschien kan een mens er niets aan doen dat zijn/haar ogen altijd somber of dergelijke kijken. Maar door naar het hele gezicht te kunnen kijken en de lichaamshouding weten zij hoe het daadwerkelijk zit. Gezichtsuitdrukkingen zijn zo belangrijk. Ook voor mij worden liplezen en gezichtsuitdrukkingen steeds belangrijker. Want mijn gehoor gaat natuurlijk wel langzaam achteruit en dus ben ik meer afhankelijk van wat ik kan zien.

written by

2 reacties op Onvriendelijke wereld

  1. Mooi geschreven, Paulien. Ik heb er heel eerlijk niet bij nagedacht dat het voor doven en slechthorende zoveel moeilijker wordt. Heel goed dat je ons er op attent hebt gemaakt, Paulien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.