Dachten jullie dat het afgelopen was? Het verhaal van Tomas en Fikkie? Echt niet!

Het is wennen voor Tomas, dat zijn draak Fikkie ver weg woont. Maar achter in de tuin van grootvader staat nog altijd de drakenfruitboom. En op een dag groeit daar een draakje aan dat niet wegvliegt met de andere.

Dat is Zwier, die overal waar hij verschijnt chaos veroorzaakt.

En alsof dat nog niet genoeg is, komt er een nieuw meisje in de klas, Aura, dat beweert dat ze een drakenexpert is. Kunnen Tomas en zijn vrienden hun geheim bewaren?

De draken van de 11-jarige Tomas en zijn vrienden komen af en toe even langs, waarna ze dan een tijdje verblijven op een bebost eilandje in een natuurreservaat. Ze weten nooit wanneer de draken weer naar het noorden vertrekken, waardoor ze genieten van elke seconde die ze met hen kunnen doorbrengen.

De drakenfruitboom bloeit nog steeds in de tuin van Tomas’ grootvader, die net zo dol is geworden op de draken als Tomas zelf. Samen met zijn vrienden heeft hij al veel draakjes gekweekt en losgelaten. Op een dag komt er echter een draakje uit een vrucht dat niet van plan is om weg te vliegen. Het enthousiaste en drukke draakje blijft telkens bij Tomas in de buurt. Het lijkt alsof hij zichzelf kan laten verdwijnen, gezien hij steeds overal zomaar verschijnt. Een ding is echter wel heel snel duidelijk; overal waar het draakje komt ontstaat een wervelwind van chaos en statische elektriciteit. Tomas’ zusje Lolli is gelijk helemaal dol op het prachtige blauwe draakje en noemt hem Zwier.

Terwijl Tomas en zijn vrienden zich buigen over de zorg over Zwier en hun zoektocht naar de verdwenen Arturo hervatten, moeten ze ook nog eens de laatste stervende uitlopers van de drakenbloedboom zien te redden. Alsof dit alles nog niet genoeg is komt er ook een nieuw meisje, genaamd Aura, in de klas. Zij beweert dat ze alles over draken weet wat er te weten valt en heeft zichzelf tot drakenkoningin gedoopt.

Vlak voor de herfstvakantie aanbreekt heeft Tomas het gevoel dat hij op het punt staat om alles te verliezen; de tweeling Kat en Kai gaan verhuizen naar China en Ted trekt veel met Liam op. Fikkie heeft al een tijdje niets van zich laten horen en Tomas is alleen en een beetje down. Hij voelt zich buitengesloten waardoor hij zijn irritatie naar de drakenkoningin, die lang niet alles weet van draken, niet langer voor zich kan houden en haar voorstelt aan Zwier… dit met grote gevolgen.

De jongen die van draken droomde begint gelijk met een magische hartverwarmende scene die zo uit ‘Hoe tem je een draak’ lijkt te komen; het superheldenteam vliegt over de stad tijdens een spectaculaire race op hun draken.

Her en der zijn zwart wit tekeningen verstopt, waarin Tomas met zijn familie en vrienden in de meest hilarische situaties verwikkeld is. Sommige illustraties zijn warm en vol liefde, andere weer spannend. Ze passen allemaal perfect bij dit prachtige verhaal en maken er samen met de bijzondere vormgeving (nagelsporen en verbrande pagina’s) een prachtig totaalplaatje van.

Het verhaal gaat over de kracht van vriendschap, familie, emoties en het gevoel nergens bij te horen. Er zit heel veel emotie in dit vierde deel van deze draken-reeks. Zoals we ondertussen gewend zijn wisselen de geweldige zorgzame grootouders en hun behoorlijk chaotische en nalatige ouders elkaar af, wat zorgt voor een balans.
Tevens is het een magisch en mysterieus verhaal. Zwier maakt een complete transformatie door, terwijl je als lezer getuige bent van steeds meer eigenschappen die de draak bezit en je hebt als lezer snel door dat Aura een groot geheim bij zich draagt.

Ik denk dat iedere lezer de lieve begripvolle grootvader die er altijd voor Tomas is direct in het eerste boek al in zijn hart heeft gesloten. Ik heb ook een aantal keer echt met Tomas te doen gehad, terwijl hij door een diep dal heen gaat in het verhaal.

Het boek sluit af met een duidelijk verwijs naar een volgend deel, waarin verder wordt gegaan op de verdwenen draken en het mysterie rondom Aura. Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit, want ik vind deze boekenreeks echt geweldig, van vormgeving tot de uitwerking van de personages!

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047712190
Pagina’s: 272
Prijs: €14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.