Ik denk dat ik er wel eerder over de oorstukjes heb geschreven en oorontstekingen. Ja, helaas nog steeds problemen ermee. De KNO weet het eigenlijk ook niet meer… Dus de volgende stap is oorstukjes verzilveren.

Ontsteking/irritatie zit helaas in beide oren. Oordruppels of een crème helpt wel maar als ik er mee stop dan komt het weer terug. Dan moet het echt aan de oorstukjes liggen. Een aantal jaren geleden werd ik plots allergisch voor acrylaat, een materiaal waar de oorstukjes van gemaakt worden. Er kon een coating over heen. Bij mijn vorige hoortoestellen had ik een heel ander soort oorstukjes wat prima ging. Helaas ging die hoortoestelwinkel weg en ik ga niet daarvoor naar Woerden. Dus bij mijn nieuwe hoortoestellen kreeg ik eerst een soort rubberachtige oorstukjes, maar ik had van die oorstukjes continue last van drukpijnen. Elke keer werd er wat van afgehaald enz… maar het hielp niet. Uiteindelijk toch maar weer naar de harde oorstukjes en dan een coating eroverheen.

Gaandeweg kwamen er wel wat irritaties. Ook merkte ik dat mijn gehoorgang wat nauwer werd, daardoor werd het soms lastiger om een oorstukje in te doen. De irritatie ging over in een ontsteking en pijn aan beide oren. Absoluut geen pretje. Ik kreeg oordruppels van de huisarts. Zodra ik weer zonder mocht, kwamen de klachten weer terug. Omdat het maar voortduurt, ben ik naar de KNO gegaan. Daar kreeg ik een crème, dat hielp niet echt. Kweekje afgenomen, er waren 2 bacteriesoorten, maar dat hoorde bij die ontstekingen. Dus geen abnormale afwijkingen. Kreeg een ander crème mee. Hetzelfde verhaal… Ik stop, klachten komen terug! Echt waardeloos!! Want als ik daar last van heb, jeukt het dus, ga ik met het oorstukje heen en weer om die jeuk weg te krijgen. De irritatie wordt daardoor vergroot.

Vorige week ben ik weer bij de KNO geweest. Hij weet het ook niet meer. Er is nog een optie, oorstukjes laten verzilveren. Alleen als ik dat eenmaal doe dan kunnen de oorstukjes niet meer worden bijgeslepen als het nodig is. De oorstukjes moeten echt goed zitten voordat dat gedaan wordt. Ik hoop dat dat gaat helpen, want de allerlaatste optie zie ik niet zitten. Dat is een BCD oftewel bone conduction device. Dat is een botverankerd begeleidinghoortoestel. Het geluid wordt dan via een titaniumschroef, die op je schedel vast zit, naar het binnenoor geleidt. Het geluid komt niet meer via de gehoorgang maar via die titaniumschroef binnen. Het betekent dat het een kleine ingreep wordt en het lijkt op een CI alleen het hoortoestel ziet er anders uit. Daardoor kan het ook zijn dat de geluiden heel anders klinken. Dat houdt in, weer opnieuw leren geluiden herkennen. Ze zeggen niets voor niets, als je een hoortoestel hebt van een bepaald merk en je bent er tevreden over, blijf dan bij dat merk. Want het geluidverschil tussen de hoortoestellen kan ook groot zijn als je overstapt naar een ander merk.

Maar de audicien van de winkel waar ik geweest ben, geeft niet op. Zij heeft gebeld met de fabrikant die de oorstukjes maken of er nog alternatieven zijn. Er is nog een optie. Een 3D oorstukje, dat is van een compleet ander materiaal en dat lijkt op iets dat tussen rubber en harde oorstukjes in ligt. Ik ben benieuwd en hoop echt dat dat de oplossing is! Volgende week maandag heb ik een afspraak om nieuwe oorafdruk te maken. Dat houdt in dat ik het weekend daarvoor zo min mogelijk de hoortoestellen mag dragen zodat mijn oren niet geïrriteerd zijn en goede afdrukken van gemaakt kan worden. Ik ben benieuwd!

written by

1 reactie op Oorstukjes drama

 1. Hoi Paulien, ik zie dat dit al een oud bericht is, maar eindelijk heb ik dan ook iemand gevonden die hetzelfde probleem heeft net als ik. Mijn oren jeuken enorm. Ik draag al heel lang hoortoestellen. Eigenlijk nooit last gehad van jeukende oren, maar ineens toen ik nieuwe hoortoestellen kreeg, dat is dan nu bijna 10 jaar geleden kreeg ik last van jeuk in mijn oren. De eerste 5 jaar van alles geprobeert, er werd zelfs een speciale coating over de oorstukjes gesmeerd, maar ook dat hielp niet. Toen zou ik nieuwe oorstukjes krijgen van zilver, maar dan moet het oorstukje precies goed zitten, omdat er nog een zilverlaag overheen moest komen. Eindelijk zover om het eroverheen te laten zetten, kreeg ik 2 weken later een mededeling dat ze de verkeerde oorstukjes hadden gemaakt want er mochten geen luchtgaatjes in zitten. Ik zou dus andere oorstukken krijgen waarbij in het verleden gebleken was dat ik die absoluut niet fijn vond, omdat ik mezelf dan nasaal hoorde praten, waar ik niet aan kon wennen. Dus andere optie was vaseline aan de oorstukjes smeren, hielp in het begin klein beetje. Heel vaak oorontstekingen en krabben met het oortukje en als je daarvoor dan weer even oordruppels kreeg ging het weer even goed, totdat de ellende weer opnieuw begon.

  Na die 5 jaar weer een nieuw toestel, met zoals ze zeiden nieuwe oorstukjes waarvan de samenstelling veranderd zou zijn zodat er geen allergische reactie meer op zou zijn. De hel brak los aan een stuk door jeuk nog veel meer dan met mijn oude oorstukjes en inderdaad ook weer krabben met het oorstukje. Ik heb geen oorsmeer in mijn oren dus dat vetlaagje heb ik niet, daarom zou ik dus altijd extreem last hebben van jeuk, schilfertjes in mijn oren, die jeuk mede veroorzaken, maar met deze nieuwe zou dat dus niet meer het geval zijn. Maar toch het bleef maar doorgaan die jeuk en oorontstekingen aan een stuk door. Toen werd er gezegd dat er nog 1 optie mogelijk was zilveren oorstukjes. Ik dacht meteen terug aan de eerste keer toen dat voorgesteld was en ik zei natuurlijk “oh nee! Laat maar! Ik wil me niet nasaal horen praten”. Gelukkig is in de loop der jaren wel veel veranderd gezien de oorstukjes, maar nu kan het gewoon met luchtgaatjes, dus stukjes zelf veranderen niet. Dus heb ik nu al bijna 5 jaar de zilveren oorstukjes.

  Mijn conclusie het heeft niks geholpen. Jeukende, tot etter en bloed in mijn oren. Hierdoor vaak ook last van draaiduizelingen, waardoor ik dan weer een aantal maanden bijna niet kan bukken of omhoog kijken. Een hele grote oorontsteking waarbij er weer een gaatje in mijn trommelvlies is gekomen, omdat de huisarts in opleiding verkeerde druppels had gegeven waarvoor ik allergisch was en hij doodleuk zei toch even doorzetten. Week later bij een andere praktijk ondersteuner kwam, omdat ik aangaf geen arts in opleiding meer wil hebben, want tja mijn eigen huisartsen, ik heb er 2, die krijg je nooit zit altijd volgeboekt. Dat ik zei er komt niemand meer aan mijn oren behalve de KNO arts, maar mocht niet doorverwezen worden, eerst moest de huisarts er naar kijken totdat het zo verprutst is dat je dan pas doorverwezen wordt. Maar deze huisarts was een huisarts geen stagiaire. Ik uiteindelijk toch voor haar gekozen had want ik kon mijn hoortoestellen bijna niet in en ik heb ze toch echt nodig. Zij schrok ervan en zei meteen dit had nooit gemogen, ik kreeg meteen antibiotica en als ik geen verschil merkte, moest ik meteen terugkomen, zodat ik meteen naar de KNO arts kon. Tja niks hielp natuurlijk. De KNO zei dat ik ook nog een perforatie in de trommelvlies had gekregen, die gaat niet meer dicht. Kreeg gelijk hele fijne oordruppels en als ik weer veel last had hoefde ik maar te bellen en ze schreven het gelijk weer voor.

  Al met al oordruppels haal ik al niet meer. De jeuk is nooit opgelost ook niet met de zilveren stukjes. Ik denk dat ik zo allergisch ben voor de oorstukjes die onder het laagje zitten, dat het gewoon door het laagje heen gaat. Bij mij is de optie voor implantatie nooit voorgelegd, de KNO die ik toen had, hij is met pensioen sinds afgelopen jaar, was daar niet zo voorstander voor, omdat zolang het gehoorverlies met toestellen opgelost kan worden dat zeer zeker nog niet gedaan gaat worden. Ik speel ook viool, dus ik zou het ook niet willen, omdat het geluid dan helemaal anders binnenkomt en ik dan ook geen viool meer zal kunnen spelen.

  Ik vraag mij af hoe het nu met jou verder is gegaan? Er is geen update meer geweest, misschien omdat er maar heel weinig mensen hier last van hebben en jij hierop ook nooit van anderen een reactie hebt gehad. Ik denk dat het komt, omdat ik al erg jong hoortoestellen had en dat oudere mensen die ik spreek met hoortoestellen, mopperen dat ze het ondingen vinden en er niets mee kunnen horen, dus ook bijna niet dragen niet veel last van jeuk hebben, terwijl ik ze meer dan 10 uur per dag draag en niet zonder kan.

  Ben jij van de jeuk afgekomen of heb je uiteindelijk toch gekozen voor de implantatie.

  Hartelijke groeten,
  Jolanda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.