Mobiele telefoons en al die apps zijn geweldige uitvindingen, tot een bepaalde hoogte. Iedereen gaat er nu namelijk vanuit dat iedereen zo’n smartphone heeft, wat zeer onterecht is. Ik ben blij met een aantal dingen die de mobiele telefoon met zich mee brengt. Bepaalde dingen zijn daardoor makkelijker te regelen en/of uit te voeren. Zoveel mogelijkheden om te kunnen communiceren zonder dat je moet bellen. Want soms is lang aan de telefoon voor mij vermoeiend, omdat ik dan echt alleen maar moet luisteren zonder liplezen te gebruiken als ondersteuning. Dus beeldbellen is geweldig, al helemaal voor doven en zwaar slechthorenden.

Alleen vind ik wel dat er steeds meer bedrijven ons dwingen om een app te moeten downloaden, wil je wat kunnen doen. Zij gaan er vanuit dat je dat toch wil doen en dat je überhaupt een smartphone hebt! Ik sta hier nu weer even bij stil doordat ze nu een vaccinatiemelding op een app willen zetten. Dan denk ik, hoe wil je dat dan doen met mensen die bewust geen mobiel of gewoon een simpele mobiel hebben.

Tijdens het schrijven besef ik me nu dat er daardoor mensen buitengesloten worden. Sommige kunnen gewoon niet met een smartphone omgaan, te ingewikkeld of te verslavend. Verslavend in de zin van, te gemakkelijk geld uit te kunnen geven door al die gokapps, shopapps en dergelijke. Dus hebben ze geen keuze. Maar zoals ik al eerder schreef, steeds meer bedrijven dwingen je gewoon om een app te downloaden anders heb je pech. Ik wil de vrije keuze hebben om het zelf te kunnen bepalen! Ik wil een aantal dingen gewoon op de ouderwetse manier doen, bijv. via de laptop regelen. En sommige dingen doe ik wel via de app.

Maar ook gewoon dat er teveel vanuit wordt gegaan dat iedereen wel zo smartphone heeft, is gemakzucht! Maar er ook vanuit gaan dat iedereen het wel snapt hoe het werkt, is gemakzucht! Hoe vaak heb ik mijn ouders er niet bij moeten helpen met apps downloaden, uitleggen en dergelijke. De ontwikkelingen gaan sowieso voor de ouderen te snel en is de overgang van ouderwetse manier naar nieuwerwetse manier te snel. Er is blijkbaar geen tussenstap mogelijk.

Ontwikkelingen houd je niet tegen, maar ga er niet teveel van uit dat niet iedereen om diverse redenen hier in mee kan gaan. En al die apps zijn ook niet alles, niets gaat boven om er even echt op uit te gaangezellig een spelletje te doen aan tafel, een echt boek te lezen, gezicht tot gezicht tegenover elkaar te zitten zonder dat er een scherm tussen zit. Dat zijn eigenlijk pas de momenten die ik koester, voor mij zijn die momenten kwaliteit. Toch kan ik niet ontkennen dat ik blij ben met enkele apps omdat die het gemakkelijker maken om contacten te onderhouden en gewoon met je beste vrienden regelmatig te kunnen appen en steunen waar nodig is. Maar een kaart sturen is ook een mooie vorm van steun geven, eigenlijk vind ik dat een betere vorm, want dan ben je er echt bewust mee bezig. Kleine moeite, maar zeer gewaardeerd.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.