Vanaf afgelopen maart was ik geen lid meer van de bibliotheek. Maar sinds kort ben ik weer lid en dat is alleen maar omdat ik vrijwilliger ben geworden van Taalhuis, inbegrepen was lidmaatschap van de bibliotheek. Heerlijk!

Zoals ik al zei, ben ik een vrijwilliger bij Taalhuis. Taalhuis is opgezet in het hele land en is bedoeld om mensen die laaggeletterd zijn te helpen. Aangezien ik nog steeds geen werk heb en graag zelf met taal bezig ben zoals lezen en schrijven, dacht ik dat dit een mooie mogelijkheid is voor mij om anderen te kunnen helpen op het gebied van taal. Natuurlijk ben ik geen ster in taal, vooral niet op het gebied van lidwoorden. Dankzij Word kan ik mijn lidwoorden corrigeren en ik heb natuurlijk een persoonlijk corrector die mijn columns na leest. Het zijn geen extreme fouten want het gaat tenslotte om de inhoud. Stukken die ik op mijn blog schrijf, worden niet gecorrigeerd maar schrijf ik voor iemand zoals dit geval voor Bangersisters vind ik dat dat wel moet.

Bij laaggeletterden gaat het om mensen die niet kunnen lezen/schrijven/spreken of op heel laag niveau. In ieder geval mensen die niet VMBO of MBO 2-3 halen. Er zijn 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, daarvan zijn 65% autochtonen zijn. Dat is best hoog! Mensen schamen zich ervoor en er heerst ook toch nog een soort van taboe over het onderwerp. Taalhuis is een onderdeel in het grote geheel van organisaties die laaggeletterdheid willen bestrijden.

Momenteel doe ik de inloop op maandagochtend in een wijk, twee ander inloopmomenten zijn in de bibliotheek. Maar door ook de wijk in te gaan hopen wij de drempel te verlagen en dichter bij deze mensen te komen. Want niet iedereen is in staat om naar bibliotheek te kunnen gaan. 6 november was het pas voor het eerst dat het dus op maandagochtend was en dat was ook meteen mijn eerste dag. Taalhuis geeft aantal cursussen en zijn ook overeenkomsten aangegaan met lokale instanties en bedrijven.

Alle vrijwilligers van de Taalhuis hebben een cursus gehad zodat wij meer inzicht hebben op de doelgroepen en niveaus. Ik vond het zeer interessant en op aantal zaken ook wel een eyeopener. Ik heb er veel van geleerd.

Het is heerlijk om weer bezig te zijn en dan ook nog op sociaal gebied. En dat ik mijn steentje hier aan kan bijdragen.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.