Plotseling horen/lezen we overal dat we gezellig samen moeten zijn met de kerst. Liefst met de hele familie! Maar waarom moeten? Ieder mens mag zelf weten hoe zij of hij de kerst door wil brengen.

Er zijn mensen die helaas door omstandigheden de kerst alleen door moeten brengen en dat kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Helemaal als er continu op gehamerd wordt dat je niet alleen mag zijn met kerst. En dat juist daardoor hun gevoel van verlatenheid en eenzaamheid kan vergroten. Er wordt ook gezegd dat rond de feestdagen het aantal zelfmoorden hoger is dan de rest van het jaar. Het lijkt mij logisch, want al die reclames laten je zien dat je gewoon niet alleen mag zijn met kerst.

Er zijn ook mensen die het juist heerlijk vinden om alleen te zijn. Stel je werkt full time, continu mensen om je heen en dan juist heb je die twee extra dagen vrij om even alleen te kunnen en te mogen zijn. Dat ze gewoon hele dag lekker tv willen kijken of lekker in hun eentje er op uit willen. Maar ook daar wordt met een scheef oog naar gekeken.

Er zijn mensen die zich gedwongen voelen om met familie de feestdagen door te moeten brengen terwijl er misschien wel van alles gaande is in de familie. Maar ja, het moet want zo hoort het nu eenmaal. Terwijl die mensen misschien juist alleen maar met hun eigen gezin het feest willen vieren en verder met niemand.

Er zijn weer andere mensen die Kerstmis eigenlijk gewoon niet met de familie willen vieren maar met vrienden. Maar ja, ook hier wordt er continu op gehamerd, je moet bij je familie zijn. Het is een feest om samen met je familie te vieren. Maar soms zijn juist enkele vrienden een deel van je familie geworden en vier je kerst liever met je vrienden dan met je familie.

En waarom moeten wij nu opeens rond deze tijd aan onze medemens denken en waarom willen wij juist nu wat voor ze doen. Waarom denken wij niet gewoon het hele jaar aan de mensen die zich het hele jaar eenzaam voelen in plaats van alleen rond kerstperiode. Dat is volgens mij een vorm van huichelarij.

Waarom moet je opeens met de feestdagen samen zijn met je familie en waarom niet regelmatig door het jaar heen?
Waarom moeten mensen die het heerlijk vinden om even alleen te zijn, gedwongen worden om kerst te vieren volgens de maatschappelijke standaard?

Ikzelf vind het altijd gezellig om het met de familie te vieren maar ik vind het ook heerlijk om even alleen te kunnen en mogen zijn. Een dag vier ik alleen en heel enkele keer met een goede vriend/vriendin en waarom niet. Waarom moeten al die dagen volgepropt zijn. Waarom is het opeens in die periode zo belangrijk om samen te zijn met je familie?

Waarom kan het niet gewoon het hele jaar door regelmatig gezellige momenten gekozen worden? Waarom denken wij plotseling in die periode aan anderen en waarom niet het hele jaar door? Ik ben zelf niet gelovig opgevoed, maar is dat niet waar het omdraait in Christendom (want kerst is namelijk een christelijk feest), de naastenliefde? Maar dan niet alleen met Kerst, maar heel jaar door!

Ik wens jullie, alleen of niet, hele fijne dagen toe!

written by

1 reactie op Waarom, waarom!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.