Vorig week keek ik naar het einde van Dr. Phil. Dat kwam omdat ik graag kijk naar de talkshow Ellen die na Dr. Phil komt. En ik zag daardoor toevallig hoe hij schaamteloos reclame maakte voor zijn vrouw Robin die een eigen beautylijn heeft.

Diverse crèmes en dergelijke om er jonger uit te zien en zonder rimpels. Dan denk ik, mmm serieus!? Dat is wat Dr. Phil blijkbaar ondersteunt, hij als psycholoog zegt dus dat mensen zich beter voelen als je er jonger uitzien. Dat hij meedoet met de media om ons te vertellen over wat de maatstaven zijn van hoe je er uit zou moeten zien.

Dan denk ik, waarom? Waarom kunnen wij niet gewoon tevreden zijn met hoe wij er uitzien en het ouder worden omhelzen. Ik verf mijn haar niet, eerst was het omdat ik er simpelweg geen geld voor had maar nu zou ik het niet willen. Want ik vind mijn eigen haarkleur mooi en ja, ik ontdek hier en daar grijze lokken maar ik vind het wel wat hebben. Rimpels horen bij het leven, het mooiste zijn de lachrimpels. Ik begrijp best dat sommigen er wat aan willen doen omdat ze pech hebben met hun genen of gewoonweg een heel zwaar leven hebben gehad waardoor ze er ouder uit zien dan hun werkelijke leeftijd. Maar elke rimpel is een teken van het feit dat je een leven hebt geleefd, dat jouw verhaal vertelt.

Maar hier ging het om een vrouw waarbij ik geen rimpels kon ontdekken maar die er jong uit wilde zien omdat zij een stuntvrouw was ofzo (weet het even niet meer). In ieder geval heeft zij iets met Hollywood te maken. En daar sprak Dr. Phil en zijn vrouw met haar over en dan denk ik, wat ben jij toch voor een stomme psycholoog om daar in mee te gaan. Dat jij als psycholoog dat in stand houdt!

Wie heeft ooit bepaald dat wij, vrouwen en mannen, moeten voldoen aan een bepaald uiterlijk. Ik heb een aantal maanden geleden geschreven over het sociaal maatschappelijk beeld en daarin had ik de documentaire ‘Embrace’ genoemd. Ik ben momenteel niet tevreden met mijzelf, alleen op gewichtsbasis. Ik ben helaas weer wat aangekomen, maar met de rest ben ik wel tevreden. Maar wil ik ooit 65 of zelfs 60 kilo wegen, nee. Ik ben tevreden als ik 70 weeg ofzo. Ik heb geen enkel behoefte om er volgens het sociaal maatschappelijk beeld uit te zien, daar word ik alleen maar ongelukkiger van. En dat is wat waar Embrace om gaat, gelukkig zijn met jezelf op alle fronten. Jezelf accepteren om wie je bent en hoe je eruit ziet.

En ik vind juist dat je als psycholoog niet nog eens moet benadrukken hoe je volgens bepaald beeld er moet uitzien. Je moet juist mensen helpen om van zichzelf te kunnen houden ondanks hoe je eruit ziet en dat ze gezond leven. Dat ze trots op zichzelf kunnen zijn om wie ze zijn en tevreden zijn met hoe ze eruit zien en dat ze zich gezond voelen. Wel beaam ik dat gezond eten en leven belangrijk is, doe alles met mate. Blijf in beweging en gezond eten voor zoverre mogelijk is. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om met klein budget gezond te kunnen eten en als je lichamelijk niet optimaal bent om in beweging te blijven, dus daarom ook mijn woordkeuze, voor zoverre mogelijk is.

Wees blij met wie je bent!

written by

1 reactie op Wees blij met wie je bent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.