Het Koninkrijk België. Grenst aan Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.
De belangrijkste stad is Brussel. Hoofdstad van België en tevens bestuurlijk centrum van de Europese Unie en de NAVO.

Drie officiële talen, allemaal historisch verklaarbaar.
In Vlaanderen merendeels Nederlands. Wallonië is weer een ander verhaal, Frans dus. Als toetje nog een vleugje Duits.
Ook als gevolg daarvan een vooral complex politiek systeem. België is ingedeeld in Gewesten. Die gewesten hebben hun eigen territorium. Onderverdeeld in het Vlaamse, Waalse en Brusselse deel; dat wel. Waarschijnlijk om het een beetje overzichtelijk te houden denk ik dan. Ik hou het er maar op dat dat typisch Belgisch is.

Er zijn ook nog Gemeenschappen. Die zijn ook weer onderverdeeld in het Vlaamse, Franse en Duitstalige deel. Alles natuurlijk nog los van de beleidsterreinen van de federale overheid. Al die Belgen schijnen dit ondanks de taalverschillen ook nog te begrijpen. Ik ben geen Belg maar hier snap ik echt helemaal niks van.
Lieve Belgen, leg het mij een keer uit.

Maar toch: ik heb een zwak voor België.
De grappen zijn genoegzaam bekend. Ik vraag mij af waarom die grappen Belgenmoppen worden genoemd. Die kreet is vast ontsproten aan het brein van weer zo’n houtaine, neerbuigende Ollander die het embryonale stadium nog altijd niet is ontgroeid. Wij Nederlanders zijn dan toch wel van een ander kaliber. Arrogantie of humor? Ik neig wel eens naar het eerste maar laten we eerlijk zijn: humor kent geen grenzen.
Ik ga het niet vragen aan de zuiderburen; dat zijn maar Belgen.

Alsof ik er zelf bij ben geweest: de Belgische Revolutie in 1830.
Nederland en België zijn altijd één land geweest: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
België is op Zuid-Limburg na het mooiste deel van het voormalige Verenigd Koninkrijk. Het scheidt zich af en wordt zelfstandig. België is niet meer van ons.
Wat rest is slechts Nederland.

En Zuid-Limburg natuurlijk.
Het allermooiste deel van heel Nederland.
Logisch, dit deel van Nederland stamt immers af van België. Onze heuvels worden door menigeen waarachtig bergen genoemd.

Weten die Hollanders veel.
Belgen begrijpen wat ik bedoel.

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.