Bijna is het weer zover.
Carnaval. Ga ik weer helemaal uit mijn dak. Althans zo was het vroeger toen ik nog jong en knap was. Nu ben ik alleen nog knap. Laat ik het daar maar op houden. Carnaval, het is er wel maar niet meer voor mij. Zoals de Duitsers zeggen: Das war einmal. Vroeger dus.

Nu ik het toch over Duitsers heb.
Een tijdje geleden vroeg iemand of ik kon uitleggen wat “Einzelgänger” betekent. Het liefst ook nog in een column.
Kom op, een column is natuurlijk wel bedoeld om toch maar even serieuze onderwerpen aan te snijden. Dan ga ik het echt niet hebben over een Duits woord dat al sinds mensenheugenis is ingeburgerd, zeker in het carnavalsgebeuren.

Ok. In het kort even kan geen kwaad.
Voor alle inboorlingen die nog tot het carnavalsgebeuren bekeerd moeten worden: een Einzelgänger is simpelweg iemand die -verkleed maar vaak wel herkenbaar- in een carnavalsoptocht meeloopt. Alleen, maakt geen onderdeel uit van een groep. Maar wel met een boodschap die meestal uitblinkt in ludieke eenvoud en vooral ook op de lachspieren werkt van het publiek langs de kant van de weg. Meestal is die boodschap kort, bondig en duidelijk; soms even een doordenkertje.

Ik ga echt geen voorbeelden noemen. Ben je carnavalsvierder dan begrijp je helemaal wat ik bedoel. Ben je dat niet dan kan ik er nog wel een paar columns aan wijden en dan snap je het nog niet. Voor echte Limbo’s zit je dan toch heus in de categorie “Hollanders”.
Ja hoho, rustig maar. Ik stop al. Korte lontjes, die Hollanders.

Voor menigeen is carnaval dit jaar allang begonnen. Dan denk ik vooral aan de fanatiekelingen die echt al maanden bezig zijn om een mooie praalwagen te bouwen. Daarvóór zijn er al de nodige vergaderingen geweest: wat wordt het thema dit jaar? Wat is actueel, wat werkt op de lachspieren, de draak steken met de plaatselijke of landelijke politiek en ga zo maar door. Ik denk dat de Winterspelen in Sotsji en de anti-homowetgeving in Rusland dit jaar hoog zullen scoren. Maakt niet uit. Creativiteit en humor slaan de maat. En wat te denken van alle huisvlijt om groepen van vaak tientallen mensen van eenzelfde outfit te voorzien? Ik heb er geen verstand van maar duidelijk is wel dat daar ontzettend veel vrije uurtjes in gaan zitten. Het is carnaval!

De eerste feestavonden zijn al achter de rug: de heren- en de dameszittingen. Een herenzitting is een avond met dolle pret voor alleen maar heren. Nou ja, heren. Mannen onder mekaar dus. Gewoon lol, plezier maken, optredens van allerlei gelegenheidsartiesten. Dames zijn pas welkom vanaf uur x. Daarna kan het natuurlijk toch nog wel gezellig zijn.
Voor de oplettende lezer mag duidelijk zijn dat het bij een dameszitting natuurlijk allemaal net andersom is.

De straten, winkels en huizen kleuren weer rood, geel en groen.
Carnaval dus.

Een column is geen column over carnaval zonder een driewerf…

ALAAF, ALAAF, ALAAF!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.