Sinds 2008 volgt een aantal werkloze 50-plussers een opleiding bij de stichting Paradidakt in Zoetermeer. Kosten: zo’n € 1.000 per persoon. De negen -jawel, maar liefst negen!- lesdagen zijn inclusief koffie, thee, fris en koekjes, zo lees ik op paradidakt.nl. Dat scheelt een slok op een borrel. Ik ben onder de indruk. Zelden noem ik in mijn columns namen maar soms zijn er van die bedrijven die een dikke veer in hun kont verdienen.

Mijn belangstelling is gewekt als ik zie dat UWV die omscholing in bepaalde gevallen betaalt.
Reporter Radio heeft onderzoek gedaan, zo meldt het AD.
Ik lees dat het een opleiding betreft waarin die werklozen worden omgeschoold tot spiritueel belconsulent of hypnotiseur. Spiritueel belconsulent, het woord alleen al. Het is slechts enkelen gegeven om dit soort benamingen te verzinnen. Maar toch, ik lees verder.
Het lesmateriaal: een lesmap, een set tarotkaarten en een set engelenkaarten, pendel, glazen bol.
Ik verzin het niet; staat gewoon op de site. Ik kick helemaal op die glazen bol. Dat woordje staat quasi achteloos als laatste vermeld maar voor mij is het de blikvanger.

Wat ook op die site staat.
Na die negen sessies ben ik gegarandeerd op professionele platforms aan het werk. Ik zal een eigentijds beroep vinden waarin ik van huis uit mijn eigen inkomen kan realiseren. Een opleiding vol spiritualiteit, zelfontwikkeling en praktische handvaten. Zo staat op de site. Ik denk dat ze handvatten bedoelen. Dat mag de pret niet drukken en ik lees verder.
Ik leer professioneel te werken met de Tarot, Doreen Virtue’s engelenkaarten. Foto’s en voorwerpen zal ik niet alleen maar zien maar ook kunnen lezen. Ik ga mijn mediagenieke vermogens ontwikkelen.
Ik ben intensief bezig met het ontwikkelen en vormgeven van mijn helderziende, heldervoelende en invoelende kwaliteiten. Ik leer meerdere meditatietechnieken intensief kennen; ik ben na afloop van deze opleiding in staat zelfstandig te mediteren.

Het klinkt te mooi om waar te zijn.
En dat alles binnen vijf maanden! Daarna ben ik afgestudeerd helderziende en zal ik de toekomst kunnen voorspellen. Misschien kan ik zo toch nog wat van mijn leven maken en een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de mensheid.
UWV betaalt in bepaalde gevallen. Ik lees het nog eens maar het staat er echt: UWV betaalt en in ruil daarvoor geeft Paradidakt een baangarantie. Ik zal aan de slag kunnen bij een bellijn en kan dan maar liefst 29 cent per minuut verdienen met het voorspellen van de toekomst of het oplossen van relatieproblemen. Oplossen van relatieproblemen leer ik dus ook nog in die negen sessies!

Ik word overmand door jeugdig enthousiasme en bel meteen UWV.
Ben ik zo’n bepaald geval? Ik ben immers niet werkloos maar arbeidsongeschikt; al jaren. Ik kan wel van huis uit werken. Betalen jullie die professionele opleiding echt helemaal?
Het valt even stil en ik hoor het razendsnelle getik op een toetsenbord. Maar dan: “Ja hoor, u bent zo’n bepaald geval. Wij kunnen mensen die op de reguliere arbeidsmarkt niet zoveel kans meer hebben een zinvolle invulling geven aan hun bestaan. Als aan de scholing een baangarantie vastzit, staat de arbeidsmarktrelevantie vast. Daar is niets mis mee.”

Wist ik al; ik heb zelf bij UWV gewerkt. Ook UWV creëert z’n eigen werkgelegenheid.
Er zijn nog altijd mensen die in hun eigen onzin geloven.

Ik ga even zitten en denk na. “Daar is niets mis mee”.
Had ik zelf kunnen verzinnen: de arbeidsrelevantie staat natuurlijk voorop.
Ik blijf nog lange tijd zitten want mijn broek zakt af.
En barst in huilen uit.

 

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

2 reacties op De glazen bol

  1. Wat een heerlijk cynisme lees ik hier. Hoe een instantie kennelijk niet met twee benen in de werkelijlheid staat.

    Voordeel je bent wel 9 dagen van de straat af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.